Teknoloji

Elon Musk Twitter’ın en aktif kullanıcılarını küstürdü

twitter elon musk

Twitter Elon Musk tarafından satın alınmasının ardından eskisinden daha farklı bir platforma dönüşmüş durumda. Yeni Twitter’ın beğeniyle karşılandığını söylemek de pek kolay değil. ABD’de Pew Research tarafından yapılan bir araştırma da bu durumu doğruluyor. Araştırmaya göre, ABD’deki Twitter kullanıcılarının büyük bir kısmı Elon Musk’ın kontrolü ele almasının ardından Twitter’a bir “ara vermiş” durumda. Buna ek olarak, “en aktif” kullanıcılar da eskiye kıyasla daha az tweet atıyor gibi görünüyor.

Rapora göre, son 12 ayda Twitter’ı kullanan on Amerikalıdan altısı, bu süre içinde birkaç hafta veya daha uzun bir süre platforma ara verdiklerini söylüyor. Pew’den verilen bilgiye göre, söz konusu rapor 10 bin 701 Twitter kullanıcısıyla gerçekleştirilen bir anket sonucunda hazırlandı.

Pew tarafından hazırlanan başka bir raporda ise Twitter’ın “en aktif” 1002 kullanıcısının “gerçek davranışları” üstüne odaklanılıyor. Rapora göre, Musk’ın Twitter’ı satın almasının ardından bu kullanıcıların platformdaki paylaşımlarında fark edilebilir ölçüde bir düşüş gerçekleşti. Pew, bu kullanıcıların aylık tweet sayısının yüzde 25 oranında azaldığına dikkat çekti.

Bu sayılar, en azından aktif kullanıcıların Twitter aktivitesinde bir düşüş olduğunu gösteriyor. Bu noktada Twitter kullanıcılarının tüm tweetlerini paylaşma konusunda dikkatli davrandığını da belirtmek gerekiyor. Pew verilerine göre, Twitter kullanıcılarının yüzde 20’lik kısmı yazdıkları tweetlerin yüzde 98’ini paylaşıyor. Bundan çok daha büyük bir grup, yazdıklarını göndermeden siliyor veya taslaklara kaydediyor.

Yine de, en aktif kullanıcıların tamamının platformdan vazgeçmediğini de söylemekte fayda var. Bu grubun sadece yüzde 25’lik kısmı önümüzdeki yıl platformda olmamayı planlıyor. Kalan yüzde 75’lik kısım için böyle bir durum söz konusu gibi görünüyor.

Pew’in araştırmasında katılımcılara Twitter’dan uzaklaşmalarının nedeni sorulmamış. Dolayısıyla Musk’ın aksiyonlarını durumdan doğrudan sorumlu tutmak pek mümkün değil. Buna ek olarak, geçtiğimiz yıl Twitter’a katılan kullanıcı sayısı da araştırmada dikkate alınmamış. Yine de, söz konusu sayılar Bluesky ve Mastodon gibi alternatiflerin Twitter’a karşı bir tehdit oluşturabileceğini gösteriyor.

Twitter Elon Musk’ın başrolünde olduğu bir platforma dönüştü

Pew’in verilerine göre, Twitter Elon Musk’ın başrolünde olduğu bir platforma dönüşmüş durumda. Musk, Twitter’ı satın alacağını 2022’nin 13 Nisan gününde açıklamıştı. 1 Ocak 2022 – 13 Nisan 2022 tarihleri arasında ABD’deki yetişkin Twitter kullanıcıları tweetlerinde Musk’tan sadece bir kez bahsederken, 14 Nisan 2022 – 26 Ekim 2022 tarihleri arasında bu sayı üçe çıktı. 26 Ekim 2022’de Musk’ın Twitter’ı satın alma sürecinin tamamlandığını hatırlatmakta fayda var.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER