Teknoloji

Twitter Donald Trump karşısında geri adım atmıyor

jack dorsey twitter

Twitter, ABD Başkanı Donald Trump tarafından yapılan iki paylaşımın altına “gerçekleri öğrenin” uyarısı ekleyerek ABD Başkanı’nın ve destekçilerinin öfkesinin hedefi hâline gelmiş durumda. Trump, sosyal medya şirketlerinin tamamını düzenleyecek bir başkanlık kararnamesinin sinyalini verirken; danışmanlarından Kellyanne Conway de Twitter’ın itibar sorumlusu Yoel Roth’a televizyon ekranından yüklendi. Conway, Roth’un Trump’ı eleştirdiği bazı tweetlere dikkat çekti.

Ancak bu kampanya, Twitter’ı pek de korkutmuşa benzemiyor. Mikro blog servisinin kurucusu ve CEO’su Jack Dorsey, yaptığı paylaşımlarla hem çalışanlarının hem de gerçekleştirilen uygulamanın arkasında durdu.

Twitter CEO’sunun konuyla ilgili ilk paylaşımında şu ifadeler yer alıyor: “Bilgi doğrulaması: Şirket olarak eylemlerimizin tamamından sorumlu biri var ve bu benim. Lütfen çalışanlarımızı bunun dışında bırakın. Dünya genelinde seçimlerle ilgili doğru olmayan veya sorunlu bilgileri göstermeyi sürdüreceğiz. Ve yaptığımız hataları da kabul edeceğiz.”

Dorsey, ABD Başkanı tarafından yapılan paylaşımlarda “insanları oy kullanmak için kaydolmalarının gerekmediğini düşündürtecek” bir yanlış yönlendirmenin bulunduğunu ve bu nedenle bilgi doğrulamasının gerçekleştirildiğini belirtti.

Twitter, koronavirüsle ilgili yanlış bilgilerin yayılmasını engellemek için hayata geçirilen yeni kurallarda Trump’ın paylaşımları için istisna uygulanmayacağını daha önce açıklamıştı.

Bu açıklama, Twitter’ın Trump’ın paylaşımlarını “yanıltıcı bilgi” olarak tanımlamasının sürpriz olmadığı anlamına geliyor. Yine de; paylaşımlarının etiketlenmesi, ABD Başkanı’nı bir hayli öfkelendirmiş durumda. Twitter’da muhafazakar seslerin bastırıldığını iddia eden Trump, sosyal medya şirketlerini “sıkı şekilde düzenlemek” veya “tamamen kapatmak” gibi tehditlerde bulunmuştu.

Bu tehditin içi kısa sürede dolacak gibi görünüyor. Trump’ın bugün konuyla ilgili bir başkanlık kararnamesi imzalaması bekleniyor. Bu kararnamede İletişim Kuralı Yasası’nın 230. maddesine yönelik bir referansın bulunması öngörülüyor. Söz konusu madde; platformları, “yayıncı” olmadıkları gerekçesiyle, kullanıcılar tarafından paylaşılan içerikler konusunda sorumlu olmaktan kurtarıyor.

Twitter ve Donald Trump arasındaki kavgaya Mark Zuckerberg de karıştı

Twitter ve Donald Trump arasındaki kavgaya Facebook CEO’su Mark Zuckerberg de dahil oldu. Zuckerberg, konuyla ilgili yaptığı bir açıklamada Twitter’ın uygulamasına katılmadığını belirtmiş ve özel şirketlerin “gerçeğin belirleyicisi” olmaması gerektiğini söylemişti.

Dorsey, bu açıklamaya Zuckerberg’in adını doğrudan anmadan cevap verdi. Twitter CEO’su yapılan uygulamanın kendilerini “gerçeğin belirleyicisi” hâle getirmediğini; niyetlerinin çelişkili açıklamalardaki noktaları birleştirmek ve insanların kendi kararlarını vermeleri için gerekli muhakeme ortamını sağlamak olduğunu belirtti.

İLGİLİ HABERLER