Teknoloji

Twitter’dan yanlış COVID-19 bilgilerine karşı yeni hamle

twitter covid-19

COVID-19 ile ilgili hâlâ bilinmeyen pek çok şey söz konusu ve hastalığa dair yanlış bilgiler hâlâ oldukça yaygın. Twitter COVID-19 konusundaki gerçekleri netleştirmek ve konunun bağlamını daha anlaşılır hâle getirmek için yeni bir yaklaşımı hayata geçiriyor. Mikro blog servisi, koronavirüsle ilgili paylaşımlara etiketler ve uyarı mesajları eklemeye başlıyor. Bu mesajlarda paylaşımın “tartışmalı veya yanıltıcı” bilgi içerdiği konusunda kullanıcılar uyarılacak.

Twitter’ın yeni hamlesi, mart ayındaki politika güncellemesine yapılan bir ekleme gibi değerlendirilebilir. Mikro blog servisi, o dönemde sahte ve etkisiz tedaviler ve diğer koronavirüs hurafelerine karşı harekete geçmişti.

Twitter şubat ayında manipüle edilmiş içeriklerle mücadele için bazı önlemler almıştı. Bu önlemlerden birisi de sentetik veya manipüle edilmiş medya içerikleri barındıran tweet’lere bir etiket yerleştirilmesiydi. Artık COVID-19 hakkında potansiyel olarak zararlı, yanıltıcı bilgiler içeren tweet’lerde de bu tarz etiketler görmek mümkün olacak.

twitter covid-19Bu etiketler, kullanıcıları Twitter tarafından oluşturulmuş bir An’a veya COVID-19 hakkındaki gerçek bilgilerin bulunduğu harici sitelere yönlendirecek bir bağlantı da içerecek. Söz konusu etiketler daha önceden yapılan paylaşımlara da yerleştirilebilecek.

Twitter, potansiyel olarak zararlı veya yanıltıcı bilgiler içeren tweet’lere ayrıca bir uyarı da ekleyebilecek. Kullanıcılar böyle bir tweet’i görmeden önce “COVID-19 hakkında kamu sağlığı uzmanları tarafından verilen bilgilerle çelişmektedir” şeklinde bir uyarıyla karşılaşabilecek.

Twitter şimdiye kadar koronavirüsle ilgili paylaşımları üç kriteri temel alarak değerlendiriyordu: Uzmanların yalan veya yanıltıcı olduğunu gösterdiği iddialar, tartışmalı iddialar ve doğrulanmamış iddialar.

Twitter doğrulanmamış iddialar konusunda harekete geçmeyecek. Ancak şirket önümüzdeki dönemde bu tarz iddialar içeren paylaşımlar için de yeni etiketler sunacak. Şirket, bariz şekilde yanıltıcı bilgi içeren tweet’leri ise kaldıracak.

Twitter COVID-19 ile ilgili paylaşımları kendi iç sistemlerini kullanarak takip edecek. Şirket, güvenilir iş ortaklarından da “çevrimdışı zarara yol açması muhtemel” paylaşımların tespiti konusunda yardım alacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER