Teknoloji

Twitter Cambridge Analytica araştırmacısına veri erişim izni vermiş

apple twitter

twitter cambridge analyticaCambridge Analytica veri erişim skandalından en çok Facebook’un etkilendiği su götürmez bir gerçek. Ancak bu durum, diğer sosyal ağların olayla bağlantısı olmadığı anlamına gelmiyor. Twitter Cambridge Analytica skandalının en önemli parçalarından biri olan araştırmacı Alexander Kogan’ın şirketi Global Science Research’e (GSR) veri erişim izni sattığını doğruladı.

Kogan’ın şirketi GSR tarafından hazırlanan test uygulaması, milyonlarca Facebook kullanıcısının verilerini izinleri olmadan toplamıştı. Twitter tarafından Bloomberg’e yapılan açıklamada, GSR’ın 2015’te tek günlük erişim için şirkete ödeme yaptığı ve 2014’ün aralık ayı ile 2015’in nisan aylarını kapsayan dönemde herkese açık olarak gerçekleştirilen paylaşımlardan gelişigüzel örnek topladığı belirtildi. Mikro blog servisi, GSR’ın özel verilere erişmediğinin altını çizdi.

Kogan ve GSR’ın topladıkları verileri nasıl değerlendirdikleri bilinmiyor. Ancak kısa erişim süresi ve örneklerin gelişigüzel toplanması, yapılan çalışmanın hedefli bir kampanyadan ziyade genel bir duygu araştırması olduğunu düşündürüyor.

Twitter Cambridge Analytica’ya bilgi satan şirkete veri erişim izni verse de, bu durum çok büyük bir gizlilik sorunu gibi görünmüyor. Tweetler ve Twitter, kullanıcının yazdıkları dışında fazla bir bilgi barındırmıyor. Buna ek olarak, GSR bu sefer Facebook örneğindeki gibi sınırlarının dışına çıkmamışa benziyor. Bu noktada GSR’ın Facebook ve Twitter verileri arasında bağ kurması endişesi ortaya çıkıyor. Ancak henüz ortada bu bağın kurulduğuna dair bir işaret bulunmuyor.

İLGİLİ HABERLER