Teknoloji

Eski Twitter çalışanlarına casusluk suçlaması

elon musk twitter

ABD, Suudi Arabistan için casusluk yaptıkları iddiasıyla iki eski Twitter çalışanı hakkında soruşturma başlattı. ABD Adalet Bakanlığı, Twitter’ın Ali Alzabarah ve Ahmad Abouammo isimli iki eski çalışanının Suudi yönetimi adına mikro blog servisindeki belli hesapları takip ettiği suçlamasında bulundu.

Amerikan vatandaşı olan Abouammo’nun üç hesabı ele geçirdiği ve bu üç hesaptan bir tanesinin Suudi yönetimine dair gizli bilgileri ifşa ettiği belirtiliyor. Suudi vatandaşı olan Alzabarah’ın ise 6 binden fazla hesaba ait kişisel bilgileri ele geçirdiği öne sürülüyor. Geçtiğimiz yıl Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen Cemal Kaşıkçı‘nın destekçilerinden Ömer Abdülaziz‘in hesabının da ele geçirilenler arasında bulunduğu iddia ediliyor.

Abouammo ve Alzabarah ile birlikte suçlanan diğer isim olan Ahmed Almutairi ise Twitter’da çalışmıyor. Ancak Almutairi’nin Suudi yönetimi ve Twitter’daki casusları arasında aracılık yaptığı öne sürülüyor.

İddianamedeki bilgilere ve The Washington Post gazetesinde yayınlanan habere göre, suçlanan üç kişi Bader Al Asaker ile işbirliği içindeydi. Al Asaker, Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Selman tarafından kurulan bir yardım kuruluşunun genel sekreterliğini yürütüyor. ABD Adalet Bakanlığı, Al Asaker’in Twitter’ın çalışanlarına bilgi için rüşvet vermeye 2014’te başladığını belirtiyor. Al Asaker’in Abouammo’ya casusluk bedeli olarak toplamda 300 bin dolar ödediği ve 20 bin dolar değerinde Hublot marka lüks bir saat armağan ettiği öne sürülüyor. Alzabarah’ın ise Muhammed bin Selman’ın özel ofisinde direktör olarak görev yapmaya başladığı belirtiliyor.

Twitter: Hassas bilgiler özel bir grup tarafından korunuyor

Twitter’dan konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, hassas bilgilerin özel ve eğitimli bir çalışan grubunun erişimine açık olduğu vurgulandı. Mikro blog servisi, hem kullanıcıların gizliliğini koruyan hem de çalışanların işini yapmasını sağlayan araçların bulunduğunu da ifade etti.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından suçlanan isimler arasında sadece Abouammo, ABD’de yaşıyor. Alzabarah ve Almutairi ise ABD’yle iade anlaşması olmayan Suudi Arabistan’da. Ancak bu durum, yöneltilen suçlamaların ciddiyetini değiştirmiyor.

ABD’de federal savcılar, Suudi Arabistan’ı ilk defa ABD içinde casusluk faaliyetleri yürütmekle suçluyor. Bunun teknoloji dünyası için de özel bir durum olduğunu belirtmek gerekiyor. Twitter ve diğer sosyal ağlar, günümüzde devletler arasındaki mücadelenin önemli mecralarından biri hâline gelmiş durumda. Ancak Suudi Arabistan’ın yaptığının muhalifleri susturmaya yönelik bir hamle olduğunu unutmamak gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER