Manşetler

Twitter botlarla mücadele ederken 9 milyon kullanıcı kaybetti

twitter microsoft
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Twitter botlarla ve problemli hesaplarla olan mücadelesini sürdürüyor. Bu mücadeleden zaferle ayrılmak için şirketin bazı kayıpları vermeyi de göze alması gerekiyor. Bu kaybı vermekten kaçınmayan mikro blog servisinin aylık aktif kullanıcı sayısı 335 milyondan 326 milyona geriledi.

Bu düşüşün beklenmediğini söylemek ise mümkün değil. Twitter’dan geçtiğimiz ay yapılan açıklamada, kötü hesapların eskiye kıyasla çok daha hızlı biçimde silinmeye başlandığı belirtilmişti. Şirket önümüzdeki dönemde kullanıcı sayısında 5-10 milyon arasında düşüşlerin görülebileceğini de ifade etmişti. Yeni teknolojiyle zararlı hesapları çok daha etkin biçimde tespit eden mikro blog servisi, kapattığı hesap kadar yeni ve gerçek hesap kazanmayı başaramış gibi görünüyor.

Uzun vadede zararlı hesaplara karşı verilen mücadele, Twitter’ı daha iyi bir platforma dönüştürecek gibi görünüyor. Ancak şu an için açıklanan rakamlar, mikro blog servisinin büyüme hızının ne kadar kötü olduğunu göstermekten başka bir işe yaramıyor. Servisin toplam kullanıcı sayısı 2017’nin başındakiyle aynı seviyeye dönerken; en önemli rakiplerinden Facebook, başına gelen her şeye rağmen, son çeyrekte 38 milyon yeni kullanıcı kazanmayı başarmıştı.

Twitter kullanıcı sayısındaki düşüşün bir süre daha devam etmesini öngörüyor. İçinde bulunduğumuz çeyrekte de kullanıcı sayısının bir çeyrek öncesine benzer seviyede düşmesini öngören şirket, bu düşüşün tamamen botlara karşı verilen mücadelenin bir sonucu olmadığını belirtmeyi ihmal etmiyor. Bazı operatörlerle olan SMS anlaşmalarının sonlandırılması ve kaynakların GDPR’a uyumluluk çevresine aktarılması, potansiyel düşüşün sebepleri arasında gösteriliyor.

Bir Twitter kullanıcısı için, Twitter’ın bu çabalarının başarıya ulaşması önem taşıyor. Mikro blog servisi, platformda sağlıklı kamusal diyaloglar yürütülmesi konusundaki çalışmalarında kayda değer mesafe kaydettiğine inanıyor. Yeni kaydolan kullanıcı sayısındaki yüzde 20 oranındaki düşüş de yeni doğrulama yöntemlerinin iyi çalıştığının bir kanıtı olarak değerlendiriliyor.

Twitter’ın açıklamasında, konuyla ilgili olarak şu ifadeler yer aldı: “Üçüncü çeyrekte şüpheli yeni hesapların oluşturulmasının engellenmesi konusundaki çalışmalarımızda anlamlı bir mesafe kaydettik. Yeni hesapların kayıtta kullanılan e-posta adresleri veya telefon numaralarıyla doğrulanmasının yanı sıra yeniden platforma dönmeye çalışan kapatılmış hesap sahiplerini tespit için kullandığımız yöntemler de bu durumda önemli bir rol oynadı.”

Twitter günlük aktif kullanıcı sayısını artırmaya devam ediyor

Twitter aylık kullanıcı sayısında ciddi bir kayıp yaşasa da, günlük aktif kullanıcı sayısını artırmayı sürdürüyor. Şirket günlük kullanıcı sayısındaki artış konusunda kesin rakamlar vermese de, sayının yıllık bazda yüzde 9 oranında arttığını belirtti. Twitter’ın günlük aktif kullanıcı sayısı bir önceki çeyrekte de yüzde 14 oranında yükselmişti.

İLGİLİ HABERLER