Teknoloji

Elon Musk reklamsız ve daha pahalı Blue aboneliğinin işaretini verdi

twitter blue

Elon Musk, Twitter’ın platformda reklam gösteriminin olmadığı, daha yüksek fiyatlı yeni bir Blue aboneliği çıkaracağını söyledi. ABD’de aylık 7,99 ABD doları tutarında ücrete sahip olan mevcut Twitter Blue aboneliği, abone olmayanlarla karşılaştırıldığında yüzde 50 oranında daha az reklam vadediyor, ancak bu özellik henüz kullanıma sunulmadı.

Daha pahalı ve reklamsız bir abonelik katmanı Twitter’ın, Blue’nun hayal kırıklığı yaratan abone sayılarına ve Twitter’ın reklam gelirindeki yüzde 40’lık düşüşüne yanıtı olabilir. Yeni katmana ek olarak Musk, geçmişte ima ettiği gibi, platformdaki reklamların sıklığını ve boyutunu azaltmanın bir yolu üzerinde çalıştığını söylüyor.

Reklamsız katmanın maliyetinin ne olacağını veya ne zaman kullanıma sunulacağını hâlâ bilmiyoruz. Mevcut Blue aboneliği, mavi renkli bir “doğrulanmış hesap” onay işareti, tweet’leri geri alma yeteneği, daha uzun süreli 1080p videolar yükleme imkanı, ileti dizileri için okuma modu ve yanıtlarda öncelikli sıralama gibi avantajlarla birlikte geliyor.

Bu haber tam da, Twitter’ın Tweetbot ve Twitterrific gibi üçüncü taraf istemcileri sessizce yasaklamasından birkaç gün sonra geldi. Geçtiğimiz perşembe günü şirket, geliştirici sözleşmesini güncelleyerek geliştiricilerin Twitter API’sini “Twitter Uygulamalarının yerine geçecek veya benzer bir hizmet veya ürün oluşturmak veya oluşturmaya çalışmak” için kullanamayacağını belirtti.

Musk veya Twitter değişikliğin nedenini belirtmemiş olsa da, Musk’ın üçüncü taraf uygulamaları Twitter’ın mali mücadeleleri ve şirketin binlerce dolar değerinde ofis mobilyası ve diğer dekorları açık artırmaya çıkarmasına neden olan bir dağ gibi borç nedeniyle ortadan kaldırması olasıdır.

Bazı geliştiriciler Twitter’ın API’sine erişmek için para ödese de, Twitter bunun üzerinden reklam gösteremiyor ve bu da şirketin bu üçüncü taraf uygulama ve servislerden herhangi bir reklam geliri elde etmesini engelliyor. Ayrıca, üçüncü taraf uygulamaları kullanan kişiler, o uygulamalardan bazıları zaten gelişmiş (ve bazıları da reklamsız) bir Twitter deneyimi sunduğundan, Twitter Blue aboneliği satın alma gereği duymayabilir.

Bu arada Twitter, Apple ve Google’ın uygulama içi satın almalardan aldığı komisyonu telafi etmenin bir yolu olarak, iOS veya Android cihazlardan Blue kayıt ücretlerinin üstüne en baştan 3 Amerikan doları ek koyuyor. Blue, aralık ayında yeniden kullanıma sunulduğundan bu yana iOS’ta aylık 11 Amerikan doları ücretle sunuluyordu ve Twitter bunu geçtiğimiz perşembe günü Android kullanıcılarına da aynı fiyata sundu. Ayrıca, 84 dolarlık indirimli bir ücret karşılığında bir yıllık Blue aboneliği satın alma seçeneği de mevcut.

İLGİLİ HABERLER