Teknoloji

Birdwatch: Twitter’dan bilgi doğrulama için yeni yaklaşım

elon musk twitter
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Twitter, yanlış bilgiyle mücadele için Birdwatch adını taşıyan yeni bir yaklaşımı hayata geçiriyor. Topluluk odaklı bir yaklaşım olan Birdwatch’ta bilgi doğrulamasını diğer Twitter kullanıcıları yapacak. Deneyleri geçtiğimiz sonbaharda başlayan Birdwatch’un pilot programı da başlamış durumda.

Twitter’ın konuyla ilgili blog yazısında şu ifadeler yer alıyor: “Birdwatch insanlara tweet’lerdeki yanlış olduğu bilgileri tespit etme ve bilgilendirici bir bağlamda notlar ekleme imkanı veriyor. Bu yaklaşımın yanlış bilginin yayılmasına hızlı biçimde müdahale etme fırsatı vereceğine ve insanların değerli ve güvenilir bulduğu bağlamlar sunacağına inanıyoruz.”

Kullanıcılar Birdwatch’un pilot programına katılmak için buradan başvuru yapabiliyor. İlk etapta az sayıda katılımcı kabul edecek olan Twitter, daha sonrasında bu sayıyı artırmayı planlıyor. Onaylanmış Birdwatch kullanıcıları, yanlış bilgiler içeren tweet’leri seçip bunlara kendi notlarını ekleyebilecek. Böylelikle ortaya bilgi doğrulama sitelerindekine benzer bir deneyimin çıkması hedefleniyor.

twitter birdwatchİlk etapta bilgi doğrulama işleminden geçen tweet’ler özel bir Birdwatch sayfasında gösterilecek. Ancak uzun vadede bunların doğrudan ana Twitter deneyimine entegre edilmesi planlanıyor.

Twitter Birdwatch ile çalışanlarının sırtından yük alacak

Birdwatch, Twitter’ın bilgi doğrulama konusundaki en büyük açılımlarından biri olma niteliğini taşıyor. Facebook’tan farklı olarak bir bilgi doğrulama organizasyonuyla çalışmayan Twitter, kendi editör ekibiyle tweet’lere ekstra bilgi ekleme ve doğrulama işlemi yapıyor. Şirket COVID-19 ve ABD başkanlık seçimiyle ilgili tweet’leri doğrulamadan geçirip notlar eklemişti.

Twitter, Birdwatch lle bilgi doğrulama konusunda yükü çalışanlarının sırtından almış olacak. Kullanıcılar viral hâle gelen yanlış bilgileri işaretleyip notlar ekleyebilecek. Twitter, diğer bilgi doğrulama platformları gibi direkt olarak “doğru” veya “yanlış” etiketleri kullanmayacak. Mikro blog sitesi öncelikle “işe yarar bağlam” sunmayı hedefliyor. Birdwatch kullanıcıları birbirlerinin notlarını da değerlendirebilecek. Birdwatch programına ilk olarak sadece ABD’deki kullanıcılar erişebilecek.

İLGİLİ HABERLER