Teknoloji

Twitter API kullanımındaki değişikliği bir kez daha erteledi

twitter algoritması

Twitter API kullanımını paralı hâle getiren değişikliği bir kez daha erteledi. Mikro blog servisinin geliştirici hesabından yapılan paylaşımda şirketin değişiklik için biraz daha zamana ihtiyacının olduğu ve yeni API platformunun birkaç gün içinde hazır hâle geleceği belirtildi.

Ücretsiz API erişiminin sona ereceği açıklandığında bunun için verilen ilk tarih 9 Şubat olmuştu. Ardından şirket herhangi bir bilgi vermeden bu tarihi 13 Şubat’a ötelemişti. Twitter’ın sahibi Elon Musk, ücretli API erişimi konusunda 100 dolarlık aylık ücret ve kimlik doğrulama dışında herhangi bir bilgi vermemişti. Şirket “iyi botlar” için ayda 1500 tweete kadar ücretsiz erişim imkanı sunacağı da açıklamıştı.

Bu noktada üçüncü taraf uygulama ve otomatik paylaşım botu geliştiricilerinin Twitter API’ını kullanan yegane insanlar olmadığını hatırlatmak gerekiyor. Araştırmacılar da platformdaki verileri zaman zaman farklı amaçlar doğrultusunda kullanıyor.

Twitter API kullanımını değiştirerek yardım ve kurtarma çalışmalarına sekte vurabilir

Örneğin, geçtiğimiz hafta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından Twitter’daki verilerle enkaz altında hayatta kalanların yerini göstermesi amacıyla ısı haritaları hazırlanmıştı. Bu haritalarla kurtarma ekiplerinin gerekli bölgelere yönlendirilmesi mümkün olmuştu.

Time’a konuşan veri bilimciler ve kurtarma çalışmalarına destek veren gönüllüler, Twitter’da Elon Musk’ın yönetimi ele almasıyla uygulamaya koyulan maliyet azaltma önlemlerinin bu platform üzerinden yapılan çalışmaları yavaşladığını belirtti. Twitter API kullanımını paralı hâle getirerek felaket anındaki işlevselliğini biraz daha yaralayacak gibi görünüyor. Time’a konuşan isimlerden biri olan Ekşi Sözlük’ün kurucusu ve yazılımcı Sedat Kapanoğlu, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Eğer API durursa, veri akışı durur ve insanlar kurtarma çalışmalarında daha yavaş yöntemlerle koordine olmak zorunda kalır. Bu insan hayatını etkileyecek sonuçlara yol açabilecek önemli bir konu.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER