Teknoloji

Twitter artık API erişimi için üç farklı seçenek sunuyor

twitter API Pro
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Twitter API fiyatlandırmasındaki değişikliğin detaylarını nihayet paylaştı. Mikro blog servisi API erişimi için ücretsiz, temel ve kurumsal olmak üzere üç seçenek sunuyor. Ücretsiz seçeneğin hedef kitlesinde sadece düzenli içerik paylaşımı yapan botlar bulunurken, temel paket için de 100 dolar ödemek gerekiyor.

Kurumsal seçeneğin fiyatı ise dudak uçuklatacak türden. Şirket her üç pakette de Reklamlar API’sına ücretsiz erişim sağlıyor. Mikro blog servisi, mevcut API seçeneklerine erişimin 30 gün içinde sonlandırılacağını belirtti. Bu seçenekler Standart, Essential, Elevated ve Premium olarak adlandırılıyor.

Twitter geçtiğimiz ay ücretsiz API erişimini kısa bir süre içinde sonlandıracağını açıklamıştı. Bu karara gelen eleştirilerin ardından şirketin sahibi Elon Musk, “iyi içerik” sunan botlara ücretsiz API erişimi sağlanacağını duyurmuştu. Daha sonra ise temel paketin aylık fiyatının 100 dolar olacağı açıklanmış, ancak başka bir detay vermemişti. 13 Şubat’ta yeni API paketlerinin çıkışını “birkaç gün daha” erteleyen Twitter, beklenen açıklamayı neredeyse 45 gün sonra yaptı.

Twitter yeni API politikasında öncelikle para kazanmayı amaçlamış gibi görünüyor. Ücretsiz paket ayda sadece 1500 paylaşım talebi ve “Twitter ile giriş” imkanı sağlıyor. Hobi amaçlı kullanıcılar ve öğrenciler için tasarlandığı söylenen temel paket ise uygulama başına ayda 50 bin paylaşım talebi ve 10 bin okuma talebi sağlıyor. Geliştiricilere yönelik kurumsal paket içinse her ay 42 bin dolar ödemek gerekiyor.

Twitter 2020’de duyurduğu API 2.0 ile geliştiricilere farklı seviyelerde erişim imkanı sunmuştu. Böylelikle geliştiricilerin her ay 500 ila 2 milyon tweet’e erişimi mümkün hâle gelmişti. Artık bu kategori kurumsal planın kapsamında yer alacak.

Twitter API erişimi için eğitim odaklı bir paket sunabilir

Twitter API erişimini paralı hâle getirmeye karar verdiğinde araştırmacılardan ve akademisyenlerden tepki görmüştü. API erişimine “sınır” getirilmesinin öğrenci projelerini ve Twitter verileriyle yapılan analizleri etkileyebileceği belirtilmişti.

Twitter API paketlerini duyururken akademik topluluğa hizmetin yeni yollarını aradığını belirtmeyi ihmal etmedi. Söz konusu yeni yolların ne olduğu konusunda ipucu verilmezken, eğitim odaklı ayrı bir paketin oluşturulması muhtemel görünüyor.

İLGİLİ HABERLER