Teknoloji

Twitter algoritmalarının zararlı etkisini analiz ediyor

elon musk twitter

Twitter, “Sorumlu Makine Öğrenmesi” adını verdiği yeni bir girişimi hayata geçirdi. Mikro blog servisi bu girişimle algoritmalarının yol açtığı “kasıtsız” zararları değerlendirebilmeyi amaçlıyor. Mühendislerden, araştırmacılardan ve veri bilimi insanlarından oluşan bir ekip kuran şirket, makine öğrenme yöntemlerinin kullanıcıları olumsuz etkileyebilecek algoritmik ön yargılar oluşturmasındaki etkileri mercek altına alacak.

Bu girişimin ilk görevlerinden biri, Twitter’ın resim kırpma algoritmasının ırksal ve cinsiyete dayalı ön yargılarını değerlendirmek olacak. Mikro blog servisinin kullanıcıları, daha önce kırpılan fotoğrafların ön izlemelerinde beyaz yüzlerin Siyah yüzlere kıyasla öne çıkarıldığını gözler önüne sermişti. Şirket geçtiğimiz ay kırpılmış ön izlemeler yerine tam boy görselleri göstermeye test etmeye başlamıştı.

Ekip bir taraftan da zaman çizelgesi tavsiyelerinin ırksal alt gruplar arasında nasıl değiştiğine bakacak. Buna ek olarak, içerik tavsiyelerinin farklı ülkelerdeki politik alt gruplar arasında nasıl inceleneceği de mercek altına alınacak. Twitter’dan yapılan açıklamada üçüncü taraf araştırmacılarla yakın bir iş birliği yürütüleceği ve analiz sonuçlarının geri bildirim için paylaşılacağı belirtildi.

Ulaşılan sonuçların nasıl bir etki yaratacağı konusunda şimdiden bir şey söylemek pek kolay değil. Mikro blog servisi, ulaşılan sonuçların her zaman görünür ürün değişikliklerine yol açmayabileceğinin de altını çiziyor. Şirket, asıl amacının makine öğrenmesini kullanımı konusunda farklılığı artırmak ve önemli tartışmalar başlatmak olduğunu belirtti.

Twitter, algoritmalarını ön yargılar konusunda analiz eden ilk sosyal ağ değil. Aralarında Facebook’un da bulunduğu başka sosyal platformlar da algoritmalarını analiz edecek özel ekipler kurmuştu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER