Teknoloji

Twitter’dan ABD başkanlık seçimi açıklaması

twitter API Pro

Twitter, oy verme sürecinin tamamlanmasından 10 gün sonra ABD başkanlık seçimi ile ilgili bazı bilgiler verdi. Mikro blog servisi, özellikle seçime dair yanlış bilgilerin yayılmasını engellemek için yaptıklarına odaklandı.

Şirket, 27 Ekim-11 Kasım tarihleri arasında yaklaşık 300 bin tweet’i “tartışmalı ve yanlış yönlendirici” bilgiler barındırdıkları gerekçesiyle etiketledi. Bu sayı, söz konusu dönemde ABD başkanlık seçimi ile ilgili atılan tweet’lerin yüzde 0.2’sine tekabül ediyor. Bu 300 bin tweet’in 456 tanesine ise daha sert uyarı barındıran etiketler eklendi. Burada kullanıcıların ilgili tweet’i görmeden önce tıklamaları gerektiği belirtilirken, söz konusu paylaşımları beğenilmesi veya retweet edilmesi de engellendi.

Mikro blog servisi, bu tweet’lerin ne kadarının ABD Başkanı Donald Trump tarafından atıldığı konusunda bilgi vermedi. Ancak Trump’ın seçim gecesinden bu yana attığı tweet’lerin büyük kısmında bu etiketleri görmek mümkün oluyor. Bu etiketlerin büyük kısmının kısa süre içinde yerleştirildiğini belirten şirket, kullanıcıların yüzde 74’ünün uyarı etiketlerinin yerleştirilmesinden sonra ilgili tweet’leri gördüğünü açıkladı.

Etiketler sayesinde tweet alıntılamanın yüzde 29 oranında azaldığını belirten Twitter, bu durum sayesinde yanlış bilginin yayılmasını engellemeye yönelik çabaların sonuç verdiğinin anlaşıldığını ifade etti. Şirket, diğer önlemlerin ise hedeflenen etkiyi oluşturamamış olabileceğini açıkladı. Bu önlemlerden birisi de, algoritmik önerilerin kullanıcıların zaman akışından kaldırılmasıydı. Ancak bu durumun yanlış bilgilerin yayılmasıyla pek bağlantılı olmadığı ifade edildi.

İLGİLİ HABERLER