Teknoloji

Twitter’dan 2014 değerlendirmesi

twitter çift aşamalı doğrulama
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

twitter-logo-230513

2014’ün son ayına girilmesiyle birlikte, sosyal ağların ve çevrim içi platformlarının yıl sonu değerlendirme dosyaları da birer birer yayınlanmaya başladı. Spotify, Instagram, Facebook ve YouTube gibi mecraların ardından, Twitter da 2014 değerlendirmesini kamuoyuyla paylaştı. Mikro blog servisinin yüksek etkileşim oranından hareketle, Twitter üzerinde konuşulmanın sokakta konuşulmaya eş değer seviyede olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Geçtimiz mart ayında Türkiye’den Twitter erişiminin engellenmesi dünya çapında büyük yankı uyandırmış ve siyasi gündemin en önemli gündem maddelerinden biri olmuştu. Türk siyaseti Twitter’ı gündemine dahil etse de, Twitter’da Türk kullanıcılarının gözündeki yerini futbola bıraktı. Futbolun hem Türkiye’de hem de dünya genelinde Twitter üzerinde en çok konuşulan konu olmasında ise en büyük pay hiç kuşkusuz Brezilya’da düzenlenen 2014 Dünya Kupası’na ait. Dünya Kupası boyunca küresel çapta atılan tweet sayısı 672 milyonu aştı.

Turnuvanın yarı finalinde Brezilya ve Almanya arasında oynanan ve 1-7 gibi tarihi bir sonuçla sona eren karşılaşma, Twitter’daki Türk kullanıcıların 2014’te en çok konuştuğu konu oldu. Listenin ikinci sırasında ise Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın 10 Ekim 2014’te Euro 2016 elemelerinde kapsamında Çek Cumhuriyeti ile oynadığı ve sahadan 2-1 mağlup ayrıldığı müsabaka yer alıyor. 25 Ağustosta Fenerbahçe ve Galatasaray arasında oynanan TFF Süper Kupa Finali ve 26 Eylülde Fenerbahçe ve Sivasspor arasında oynanan Spor Toto Süper Lig karşılaşması da en çok konuşulan spor olayları arasında yer alıyor.

2014’ün en çok retweet edilen tweet’i ise Ellen DeGeneres’in Oscar törenindeki meşhur selfie’sini barındıran tweet’i oldu. DeGeneres’in söz konusu tweet’i, Twitter’ın bugüne kadar en çok retweet edilen tweet’i olma unvanını da taşıyor. Söz konusu tweet’in retweet sayısı halihazırda 3 milyonu aşmış durumda.

2014’ün Twitter’da en fazla değer kazanan ünlüsü ise Brezilya’nın ve FC Barcelona’nın yıldız futbolcusu Neymar Jr. oldu. Yıl içinde 1.5 milyon takipçi kazanan Neymar Jr.’ın popülaritesinin artmasında yıldız oyuncunun 2014 Dünya Kupası’nda sergilediği performans önemli bir rol oynuyor. Twitter’ın en çok takipçiye sahip Türk ünlüsü olma unvanı ise halen Cem Yılmaz’ın elinde bulunuyor. Yıldız oyuncuyu Twitter’da 7 milyon 575 bin 29 kişi takip ediyor. Yılmaz’ı en yakından takip eden iki isim ise 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve oyuncu Ata Demirer oldu.

Twitter 2014 değerlendirmesini paylaştığı 2014.twitter.com adresinde bu yıl bir yeniliğe de yer verdi. Yılın en popüler konularının aylara göre dağılımına ek olarak Bakış Açıları isimli bir bölüm hazırlayan mikro blog servisi; Neymar Jr., Lady Gaga, Aaron Paul, Jared Leto, Gary Lineker, Tim Howard, JK Rowling gibi popüler isimlerin bizzat kendilerinin seçtiği 5 tweet’i ve bu kişilerin sunduğu 5 takip önerisini kullanıcılarına sunuyor.

İLGİLİ HABERLER