Teknoloji

Twitpic Twitter’ın talepleri nedeniyle kapanıyor

twitpic-050914

Twitter önceleri görsel desteğine sahip değildi, bu da tweet’ler içinde fotoğraf paylaşımını mümkün kılmak için üçüncü taraf servislerin doğmasına neden olmuştu. Twitpic de bunlardan bir tanesiydi ve binlerce kullanıcı tarafından tercih edildi.

Ne var ki, Twitter’ın görsel paylaşım özelliğini hizmetine eklemesiyle birlikte Twitpic ve Yfrog gibi servisler artık boşa çıkar hâle gelmişti, bunların ömrü kısalmıştı. Nihayet Twitpic teslim bayrağını çekti, 25 Eylül tarihinde kapanacağını duyurdu. Ancak kapanışın Twitter’ın kendi görüntü servisiyle rekabet edememenin ilgisinden çok, Twitter’ın bu servisin kapanmasını talep etmesiyle bağlantısı bulunuyor.

Twitpic’ten Noah Everett servisin kapanışıyla ilgili olarak yayınladığı blog yazısında Twitter’ın kendileriyle irtibata geçip ticari marka başvurusunu geri çekmelerini istediğini, aksi takdirde API erişimini engelleyeceğini belirtti. Bu hamle Everett’i şoka uğratmış, çünkü Twitpic 2008’in başından beri aktif olan bir servis ve ticari marka başvurusu da 2009’dan beri ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi’nde bekliyor. Twitpic’in Twitter ile hukuki zeminde mücadele edecek özkaynakları bulunmuyor, bu nedenle Everett Twitpic’i kapatma kararı almış.

Söz konusu olay Twitter’ın kurallarını değiştirmesinin ve onu popüler hâle getiren üçüncü taraf geliştiriciler ve servislere karşı takındığı tutumun bir sonucu olarak yorumlanabilir. Son birkaç yıldır Twitter üçüncü taraf istemciler üzerine yoğun bir baskı uyguluyor, birçoğunu kapanmaya veya kullanıcılardan para talep etmeye zorluyor. Halbuki 2008 yılında Twitter büyüyen bir servisti ve her türlü kaynağı da geliştiricilere açıktı. Bugün milyonlarca kullanıcısı ve kendisinden kârlılık bekleyen aç yatırımcıları bulunuyor.

Twitter cephesinden de konuyla ilgili olarak yorum geldi. Twitter Twitpic’i uyarılarını dinlememekle suçladı. The Washington Post’a konuşan bir sözcü Twitpic’in kapanmasından dolayı üzgün olduklarını, geliştiricileri Twitter üzerinde servisler geliştirme noktasında teşvik ettiklerini, Twitpic’in de senelerdir bunu yaptığını kaydetti. Twitpic’in de kendi adını kullanarak faaliyet gösterebildiğini açık şekilde ortaya koyduklarını, bununla birlikte kendi markalarını ve ona bağlı ticari marka haklarını da korumak zorunda olduklarını vurguladı

İLGİLİ HABERLER