EğlenceTeknoloji

Twitch kendi canlı yayın yazılımı ile yayına başlamayı kolaylaştıracak

twitch studio

Twitch, ilk yayıncılık yazılımı niteliğini taşıyan Twitch Studio aracını yayınladı.

Platform, oyun canlı yayınları alanında en büyük oyuncu olsa da, yayıncıları takipçilerine yayınlarını ulaştırmak için üçüncü taraf araçları kullanıyordu. Bu yeni aracı hedefi, yayıncılara Twitch’te yayın yapmaya başlamak için daha kolay bir deneyim sunmak. Tabii, bir de daha fazla kişiyi platforma çekmek.

Twitch’in yapımcı deneyimi için ürün yönetiminden sorumlu direktörü Cheng Cheng, “Kullanıcılarımızın bize bulundukları geri bildirimleri, deneyimlerini, akışa nasıl başladıklarını, nasıl ilerlediklerini anlattıklarını dinledik.” dedi. “Ve gerçekten ortak olan bir nokta; çok oyunculu eğlencenin gerçekten zevk verici, gerçekten çok ilgi çekici, ancak başlamanın önündeki engel oldukça yüksek seviyede.”

Önceleri Twitch’te canlı yayına başlamak için, OBS gibi birkaç farklı yayıncılık yazılımını indirmeniz gerekiyordu. Daha sonra da bunu; kameranız, mikrofonunuz ve eğer oyun konsolunuzun yayınını aktaracaksanız, görüntü yakalamak kartınız ile çalışacak biçimde ayarlamanız gerekiyordu. Her şeyi düzgün yapmak da belirli bir zaman alıyordu. Cheng, “Sizin bir saat boyunca kurulumla uğraşmanızı istemiyoruz. Hemen başlamanızı ve tutkulu olduğunuzu için tadını çıkarmaya başlamanızı istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Yazılımın geliştirilmesi birkaç ay aldı. Farklı ülkeler ve donanım kurulumları için uyumluluğu sağlamak işleri biraz daha karmaşık hâle getirdi. Bu nedenle Cheng, Twitch’in zamanın çoğunu farklı coğrafyalara giderek ve farklı donanımları test ederek geçirdiğini vurguladı.

Twitch Studio, yayına başlamak için geçilmesi gereken geleneksel adımları gizleyecek şekilde tasarlandı. Kullanıcılar donanım, yazılım veya ağ bağlantısını ayarlamak gibi karmaşık işlerle uğraşmayacak, böylelikle yayın yapmak isteyenlere mümkün olduğu kadar hızlı şekilde işe başlama imkanı sunulacak.

Şirketin dikkat çektiği bir diğer noktaya göre, ürün üzerinde çalışan ekip üyelerinin birçoğunun kendisi yayıncılardan oluşuyordu. Bunlar yayına başlamanın ne kadar zor olduğunu bilen insanlardı.

Twitch Studio doğrudan yeni yayıncıları hedefliyor. Streamlabs veya Xsplit gibi, Twitch üzerinde yayın yapmaya yarayan daha gelişmiş seçeneklerle rekabet etmek gibi bir niyeti bulunmuyor. Temel amaç, Twitch üzerinden yayın yapan kişilerin yelpazesini genişletmek. Şu an için platform çoğunlukla video oyun yayınlarına ev sahipliği yapıyor. Ancak, spor veya müzik gibi diğer eğlence alanlarına da genişlemeye başladı.

Cheng, Twitch Studio ile ilgili olarak, “Bu, izleyicilerinizle etkileşime girmek ve bu büyülü ilişki kurmayı ele geçirmekle ilgili.” dedi. “Ve bu bizim de gerçekten kolaylaştırmak istediğimiz bir şey, çünkü bence bu canlı format gerçekten de giderek yıldızlaşıyor.”

Twitch Studio’nun henüz herkese açık olmayan beta süreci sadece PC desteği ile sınırlı. Başvurular alınmaya başladı ve buradan başvuru yapabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER