Teknoloji

Twitch Flash’tan HTML5’e geçişi başlatıyor

twitch-logo-060314

Oyun yayın servisi Twitch, resmi blogu aracılığıyla bir açıklama yaparak videolarında Adobe Flash’tan HTML5’e geçiş sürecini başlattığını duyurdu. Amazon’un sahibi olduğu Twitch, geçişin kademeli olarak gerçekleştirileceğinin altını çizdi. Değişimin başlamasıyla birlikte, Twitch’in web versiyonundaki video oynatıcısında Flash temelli kontroller yerine HTML5 ve Javascript temelli kontrol araçlar görülecek.

Twitch’in HTML5 konusunda Google’ın izlerini takip ettiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Google’ın sahibi olduğu YouTube, HTML5 testlerine 2010’da başlamış, 2014’te ise pek çok videoda HTML5 varsayılan seçenek haline gelmişti. Geçtiğimiz aylarda da, YouTube’da Flash dönemi tamamen sona ermişti. Twitch’in HTML5 dönüşümünün 5 yıl sürmesi beklenmiyor. HTML5’in artık daha yaygın kullanılan bir standarda dönüşmesi ve YouTube gibi platformların geçişi tamamlaması, Twitch adına işlerin daha hızlı ilerleyeceğini gösteriyor. Yine de, değişikliklerin adım adım gerçekleştirilmesi gerekiyor.

İlk güncelleme sadece video oynatıcısının kontrollerini etkileyecek. Videonun Flash tabanlı gösterimine ise devam edilcek. Twitch, ilk güncellemenin uzun süredir beklenen HTML5 tabanlı video oynatıcısı için önemli bir adım olduğunun altını çizerken, yeni güncellemelerin de sözünü verdi.

Flash’ın çare bulunamayan güvenlik açıklarının son zamanlarda sık konuşulur hâle gelmesi, Twitch’in söz konusu dönüşümü tam zamanında başlattığını ortaya koyuyor. Gündeme gelen son açıkla birlikte hem güvenlik uzmanları hem şirketler hem de bireysel kullanıcılar, Flash’ın veda zamanının geldiğini dile getirmişti. Mozilla Firefox’un Flash’ın açık barındıran tüm sürümlerini engellemesi de yazılımın tabutuna bir çivi daha çakmıştı.

İLGİLİ HABERLER