Teknoloji

Popüler üçüncü taraf Twitter uygulamalarından Tweetbot kapandı

tweetbot

Twitter, üçüncü taraf istemcileri yasakladığını doğrulamasıyla birlikte, en çok öne çıkan alternatif uygulamalardan bazıları kullanımdan kalkıyor. Tapbots, en popüler iOS uygulamalarından biri olan Tweetbot’u, Twitter’ın “göz açıp kapayıncaya kadar” işlevsiz hale getirmesi nedeniyle kapatıyor. Geliştirici bunun yerine açık sosyal platform Mastodon için bir uygulama olan Ivory‘ye yöneliyor. Şimdilik yalnızca davetle üye kabul edilen bir testle sınırlı olsa da Tapbots, yazılımı “Tweetbot’un olabileceğinden daha iyi” hâle getirmeyi umuyor.

Tapbots, uygulamasını kapattığını duyuran tek büyük Twitter uygulama geliştiricisi değil. Iconfactory, Twitterrific iOS ve macOS uygulamalarını ilgili App Store’lardan geri çekti ve Musk dönemi Twitter’ını “artık güvenilir bulmadığı” yönünde eleştiride bulundu. Bu arada Android kullanıcıları için, Matteo Villa’nın Fenix’i (artık Google Play’de mevcut değil) veya Luke Klinker’in Talon’u (geliştirici “çalışmayı bırakacağı” konusunda uyarıda bulundu) gibi alternatifler bulunsa da, bunlar da artık işlevlerini devam ettiremeyecek.

Kapanmalar, kabaca bir haftalık kesinti ve net olmayan çeşitli açıklamaların ardından geldi. Çok sayıda üçüncü taraf Twitter uygulaması, 13 Ocak gününe girerken aniden çalışmayı durdurdu ve bunun kasıtlı olduğunu öne süren bazı sızıntılar oldu. Twitter daha sonra, sözde “uzun süredir devam eden” geliştirici kurallarını uygulamak için bu uygulamaların erişimini engellediğini kabul etti. Sosyal medya devi daha sonra, resmi olmayan istemcilerin yasaklandığını gösterecek biçimde geliştirici sözleşmesini sessizce güncelledi.

Üçüncü taraf Twitter istemcileri genellikle son yıllarda önemli bir rol oynamıyor. 2018’de Sensor Tower tarafından yayımlanmış bir araştırma, 560 milyon kullanıcının resmi Android ve iOS uygulamalarını yüklemesine karşılık alternatif uygulamaların sadece 6 milyon kullanıcı tarafından yüklendiğini ortaya çıkarmıştı. Ne var ki, getirilen API erişim kısıtlaması, Twitter’ın kullanıcıları tutma ve kârlılığı artırma hedefine yardımcı olmuyor. Üçüncü taraf uygulama kullanıcıları, tercih ettikleri yazılımlar tam olarak etkin olduğu ve resmi uygulamaların sunmadığı, daha güçlü medya önizlemeleri ve aramalar gibi özellikleri istedikleri için bunları indirdiler. Twitter’ın politikası, birinci taraf uygulamadan nefret eden kullanıcıları platformdan iyice yabancılaştırma riski taşıyor.

İLGİLİ HABERLER