Teknoloji

Türkiye’de mobil abone sayısı 92 milyonu geçti

türkiye mobil abone sayısı

Türkiye’nin mobil iletişim sektöründe yılın ilk yarısında ciddi değişimler yaşandığı belirlendi. Operatörlerin mali ve operasyonel verileri inceleyen ve bunları köşe yazısında detaylı biçimde aktaran Dünya Gazetesi’nden Kemalettin Bulamacı sayesinde, Türkiye’deki mobil abone profili net bir şekilde ortaya çıktı. Ülkede toplam mobil abone sayısı 92.1 milyona ulaştı.

BTK’nın ilk çeyrek raporunda toplam 90.7 milyon mobil abone olduğu belirtilirken, bu hafta içerisinde Türk Telekom ve Turkcell’in de yılın ikinci çeyreğine ilişkin verilerini açıklamasıyla, mobil abone profilinde yeni detaylar ortaya çıktı. Bunlara göre, Türkiye’de 29.5 milyon ön ödemeli, 62.6 milyon faturalı olmak üzere toplam abone sayısı 92.1 milyona yükseldi. Makineler arası iletişim abonesi sayısı ise Turkcell’de 4.2 milyon, Vodafone’da 3.7 milyon olarak belirtildi.

Faturalı hat kullanan abonelerin oranı yüzde 70’e ulaşmış durumda. Ön ödemeli kullanıcı sayısındaki düşüş trendi devam ederken, Vodafone’da bu çeyrekte ön ödemeli kullanıcı sayısında ufak bir artış söz konusu.

Operatörlerin abone başına ortalama gelirleri arttı

Yeni mobil azami ücret tarifesi, abone başına elde edilen gelirlerde de etkisini gösterdi. Yılın ikinci çeyreğinde Turkcell abone başına aylık ortalama 114.9 lira, Vodafone’da 103.2 lira, Türk Telekom’da ise 86.3 lira gelir elde etti. ARPU rakamlarındaki artış, genel olarak TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarının altında kalıyor. Ancak geride kalan çeyrekte, bu artış TÜİK enflasyonunu oldukça geçmiş durumda görünüyor.

Geçen yıla oranla abone başına aylık veri tüketimi yüzde 25’e varan oranlarda artış gösterdi. Özellikle 4.5G abonelerinin veri tüketimi dikkat çekici. Turkcell’in 4.5G aboneleri aylık 17.6 GB, Türk Telekom’da 14.3 GB mobil veri kullanırken, Vodafone abonelerinin aylık ortalama veri tüketimi ise 13.2 GB olarak hesaplandı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER