ManşetlerUlaşım

Türkiye’nin ilk milli uçan aracı olmaya aday CEZERİ’nin fotoğrafları

cezeri milli uçan araç

Uçan araçlar hayatımızda giderek daha fazla yer edecek. Geçmişte bilimkurgu filmlerinde gördüğümüz kişilere özel ulaşım araçlarının gelecekte bir gün gerçeğe dönüşmesini umuyoruz. Zaten yurt dışında buna yönelik birtakım adımların atıldığını görüyoruz. Örneğin, Çinli Ehang şirketi kendi kendine giden tek kişilik uçan aracını yakın geçmişte sergilemişti. Türkiye’de CEZERİ adı verilen milli uçan araç prototipi ile de böyle adımların atılmaya başladığını görüyoruz.

Hava araçları denildiğinde Türkiye’nin aklına gelen ilk isimlerden olan, Baykar Teknik Müdürü ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı, ya da daha iyi bilinen kısaltmasıyla T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, önceki gün Twitter hesabında CEZERİ adını verdiği yerli ve milli uçan hava aracı prototipine ait fotoğrafları paylaştı.

Bayraktar’ın paylaştığı fotoğraflarda dört adet pervanesi bulunan ve tek kişilik kabine sahip bir uçan araç görünüyor. Dört adet küçük bacak ile yere tutunan bu aracın pervanelerin etrafını ise büyük halkalar çevreliyor. Görünüş itibarıyla CEZERİ’de, çeşitli drone’larda gördüğümüz pervane tasarımının büyük ölçeğe uygulandığını söyleyebiliriz. Aracın farklı renklerdeki konsept fotoğrafları da paylaşıldı.

Bayraktar, CEZERİ’nin prototipi üzerinde çalıştıklarını ve bitirilmesi durumunda 17-22 Eylül tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilecek olan TEKNOFEST etkinliğinde uçurulacağını kaydetti.

Bayraktar, geliştirme ve üretim aşamasından da birtakım fotoğraflar paylaşıyor. Geliştirme sürecinde sekizinci ayın sona erdiğini belirten yöneticinin en son paylaştığı fotoğraflarda da motor testlerinden bir kareyi görüyoruz. CEZERİ’nin pervaneleri ve kaba gövdesini de Bayraktar’ın paylaştığı en son tweet’te görmek mümkün oluyor.

İLGİLİ HABERLER