Bilim

Türkiye’de koronavirüs tanısına önemli katkıda bulunacak patojen kiti

bioeksen koronavirüs

Koronavirüs ile mücadelede insanların birbiriyle etkileşiminin azaltılmasının yanı sıra test sıklığının artırılması da büyük önem taşıyor. Örneğin, Güney Kore’nin koronavirüs ile mücadeleyi başarılı bir şekilde yönetmesinde test yaptığı insan sayısının 250 bini aşmasının önemli rolü olduğu belirtiliyor. Bu ülke günde 10 bin kadar insana koronavirüs testi uyguluyor. Türkiye’de de test kitleri konusunda dikkate değer gelişmeler var. İTÜ ARI Teknokent’in biyoteknoloji şirketlerinden olan Bioeksen, koronavirüs tanısını 90 dakika gibi kısa sürede ortaya koyabilen bir patojen kiti geliştirdi.

ARI Teknokent blogunda yer alan yazıya göre, bu kit şirketin T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü (HSGM) Viroloji Laboratuvarı ile yaptığı ortak araştırma ve geliştirme çalışmaları sonucu ortaya çıktı. Kitin seri üretimine başlandı ve bunun koronavirüsle mücadelede sağlık personelinin elini güçlendirmesi bekleniyor.

Bioeksen’in kurucusu Canan Zöhre Ketke Kolukırık, bu kiti iki hafta gibi kısa bir sürede geliştirdiklerini kaydetti. Koronavirüs salgını ortaya çıktığında, zaten iş birliği içerisinde olan HSGM ve Bioeksen’in, DSÖ rehberliğinde hızlı bir aksiyon alarak, 2 hafta gibi kısa bir süre içerisinde salgına yol açan koronavirüsün (SARS-CoV-2) tespiti ile ilgili bir kit geliştirdiğini ve Bioeksen’in bu kitin üretimine geçtiğini de dile getirdi.

Geliştirilen kitin dünyadaki diğer muadillerinden farkının, virüsün kesin tanısında klinik olarak doğru sonuçları yaklaşık 90 dakika gibi kısa bir sürede vermesi olduğu belirtiliyor. Bioeksen’in tespit sistemleri SARS-CoV-2’nin (yeni tip koronavirüsü) negatif olduğu durumlarda, hastalığa neden olabilecek diğer 24 viral etken tipinin taranmasını sağlıyor, hastalığın nedeninin ortaya konmasında büyük bir avantaj sağlıyor. Geliştirilen ürünün DSÖ acil durum listesine girmesi durumu söz konusu ve bununla ilgili süreç halen devam ediyor.

İLGİLİ HABERLER