Manşetler

Yılın ilk yarısında Türkiye’de en hızlı mobil internet hangi operatörde?

türkiye'de en hızlı mobil internet
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

İnternet bağlantı hızını test etmeye yarayan servislerden biri olan nPerf, belirli aralıklarla yayınladığı raporlarla Türkiye’deki internet bağlantı hızlarının performansını ortaya koyuyor. Fransız şirketin yayınladığı en son rapor ise Türkiye’deki mobil internet hızları ile ilgili son tabloyu gösteriyor. Rapora göre Turkcell, 2020’nin ilk yarısında mobil internet bağlantı hızları tarafında önde gelen mobil operatör oldu.

nPerf’in belirttiğine göre, 2020’nin ilk altı ayında kullanıcıları tarafından nPerf iOS veya Android uygulamaları üzerinden 67 bin 115 bağlantı testi gerçekleştirildi. Analiz de bu testler temel alınarak hazırlandı. Analizde bağlantı hızı, internette gezinme hızı ve internet üzerinden içerik akış hızı gibi kriterler de değerlendirildi.

Rapora göre Turkcell, gecikme tarafında pek iyi performans ortaya koymasa da, 28 Mb/s ortalama indirme hızı ile liderliği elde etti. Yükleme hızı ise 11 Mb/s’ye yakın kaydedildi. Türk Telekom ise Turkcell’e çok yakın sonuçlarla ikinciliği aldı. Operatörün ortalama indirme hızı 24 Mb/s, yükleme hızı ise 10 Mb/s’nin üstünde kaydedildi. Vodafone ise bu iki operatörün biraz gerisinde kalarak üçüncü oldu. Vodafone ortalama 16 Mb/s indirme ve 7.63 Mb/s yükleme hızına ulaştı.

Yılın ilk yarısında Türkiye'de en hızlı mobil internet hangi operatörde?

Söz konusu gecikme süresi olduğunda ise Vodafone 47 ms civarındaki sonuç ile önde geldi. Türk Telekom ikinci olurken Turkcell üçüncü sırada yer aldı.

YouTube üzerinde içerik izleme performansında Turkcell önde gelirken, internette gezinme performansı tarafında da liderliği bırakmadı. Bu tarafta Vodafone Türk Telekom’u geçerek ikinci olmayı başardı.

Bu arada nPerf üzerinden test gerçekleştiren abonelerin dağılımına bakıldığında Turkcell’in yüzde 37 ile birinci sırada geldiği görülüyor. Vodafone yüzde 36 ile hemen arkasından gelirken Türk Telekom yüzde 27’lik oran ile üçüncü sırada yer alıyor. Bu arada raporda mobil operatörlerin indirme hızlarının yılın ilk altı aylık dönemde gösterdiği performans da yer alıyor. Vodafone’un indirme hızında yılın başlarındaki bir düşüşten sonra istikrarlı bir artış görülürken, Turkcell ve Türk Telekom’un hızlarında ise koronavirüs salgınının yüksek seyrettiği dönemdeki düşüşler dikkat çekiyor.

Raporda 4.5G bağlantısı üzerinden test gerçekleştiren kullanıcıların operatörlere göre dağılımı da bulunuyor. Burada Vodafone yüzde 88’lik oran ile ilk sırada geliyor. Turkcell yüzde 83 ile ikinci, Türk Telekom ise yüzde 77 ile üçüncü sırada yer alıyor.

nPerf’in 2020 ilk yarısı Türkiye mobil internet bağlantı hızları analiz sonuçlarına bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER