Manşetler

Türkiye CERN’e ortak üye oldu

cern-hadron

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı deneyleriyle evrenin oluşumunu sağlayan büyük patlamanın sırlarını araştıran Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi, ya da herkes tarafından bilinen kısaltmasıyla CERN’in ortak üyeleri arasına Türkiye de katıldı. CERN’in sayfasından yapılan açıklamada, Mayıs 2014’te imzalanan anlaşmanın sonrasında Türkiye’nin ortak üyelik prosedürleri tamamlandı ve ortak üyelik sıfatı resmiyet kazandı.

CERN, gerçekleştirilen ortak deney ve çalışmalarda yer almak amacıyla 110 Türk bilim insanının kayıtlı olduğunu ve bugüne kadar Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ve ISOLDE tesislerinde katılımda bulunduklarını belirtti.

Ayrıca CERN Türk fizikçilerin CHORUS nötrino deneyinde veri analizi alanında önemli katkılar sağladığına dikkat çekti, ayrıca uzayı kaplayan karanlık maddeyi tespit etmeyi amaçlayan AMS (Alfa Manyetik Spektrometre) deneylerinde de Türk bilim insanlarının katkıda bulunduğunu ekledi.

Türkiye’nin ortak üye olmasıyla birlikte CERN ile Türk bilim camiası arasındaki uzun süreli bağlar daha da güçlenecek. Türkiye, CERN Konseyi toplantılarına da katılmaya hak kazandı. Öte yandan Türk bilim insanları CERN’de tam zamanlı araştırmacı olabilecek, eğitim ve kariyer geliştirme programlarına katılabilecek. Bunlara ek olarak Türk sanayi kuruluşları da CERN ile ilgili çalışmalara ortak olabilecek ve ileri teknolojilerin geliştirilmesine yönelik çalışmalarda yer alma imkanını elde edecek.

İLGİLİ HABERLER