Manşetler

Türkiye App Store fiyatlarına zam geliyor

app-store-iphone-6-080715-2

Apple bazı ülkelerin App Store fiyatlandırmalarında değişikliklere gitti. Başta Türkiye olmak üzere Güney Afrika, Güney Kore ve Meksika uygulama mağazalarında bazı fiyat sınıflarında zam yapılıyor. Fiyat değişiklikleri 1-2 güne kadar hayata geçmiş olacak.

Döviz kurlarında değişim veya vergi eklemeleri App Store fiyat değişikliklerinin başlıca nedenlerini oluşturuyor. Türkiye’deki fiyat artışının nedenini dövizdeki yükselişe borçluyuz gibi görünüyor.

Güney Kore’de ise artışın temel nedeni katma değer vergisi. Bundan böyle Güney Kore App Store üzerinden satılan uygulama ve oyunlara yüzde 10’luk KDV de dahil olacak. Güney Kore dışındaki geliştiriciler için Apple toplanan katma değer vergilerinin ödemelerini onlar adına yapacak. Ancak Güney Kore’deki geliştiriciler kendi KDV’lerini kendileri ödemekle sorumlu olacak.

Fiyat artışları nedeniyle Türkiye, Güney Afrika ve Güney Kore’de otomatik yenileme bazlı abonelikleri bulunan kullanıcıların bu ürünlere yeniden abonelik yaptırmaları gerekecek. Meksika App Store’unda ise, fiyat artışı olmasına rağmen böyle bir durum söz konusu olmayacak, onların süreli yayın, vb. ürünlere yeniden abone olmaları gerekmeyecek.

Apple bu ülkelerin mağazalarından hesap açmış ve çeşitli ürünlere abonelikleri bulunan kullanıcılara kısa bir süre içinde göndereceği e-posta iletileriyle mevcut abonelik fiyatlarının artacağını belirtecek. İletiler içinde abonelikleri yenileme veya Meksika için aboneliği kapatma seçeneği bulunacak.

Bu arada Apple Türkiye, Hindistan, Endonezya, Meksika, Rusya ve Güney Afrika mağazalarına Alternate Tier A ve Alternate Tier B olmak üzere iki yeni düşük fiyat grubu ekliyor.

İLGİLİ HABERLER