Manşetler

Türkiye’de 5G testleri başlıyor, BTK’dan izin çıktı

5g uyumlu telefonlar

5G teknolojisi giderek daha fazla konuşuluyor. Bu yıl itibarıyla ilk 5G telefonlarının çıkması beklenirken, yurt dışında da başta ABD ve Güney Kore olmak üzere çeşitli ülkelerde 5G şebekelerinin ticari faaliyete geçmesi planlanıyor. Türkiye’de de, 4.5G ihalesinin yapılmasından bu yana 5G’den söz ediliyor. Mobil operatörler çeşitli şirketlerle laboratuvar ortamında veya izin verilen belirli test sahalarında 5G teknolojileri geliştiriyor, bunları test ediyor. Şimdi Türkiye’de 5G testleri kapsamlı olarak başlıyor.

Anadolu Ajansı‘nın belirttiğine göre BTK, yani Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu; Turkcell, Vodafone Türkiye ve Türk Telekom’a İstanbul, Ankara ve İzmir’de 5G deneme çalışmaları yapma konusunda izin verdi. Operatörler farklı frekans bantlarında 5G denemeleri gerçekleştirebilecek.

İzin dahilinde Turkcel; İstanbul ve İzmir’de 3.5 GHz ve 26 GHz frekans bantlarını kullanarak test yapacak. Vodafone Türkiye ise İstanbul ve Ankara’da 3.5 GHz ve 3.7 GHz bantlarında testler gerçekleştirecek. Türk Telekom ise İstanbul’da 3.5 GHz bandında 5G testleri yapacak.

Turkcell’e verilen 26 GHz frekans bandı test izni dikkat çekici. 5G’de yüksek frekans bandının kullanımı, yüksek hızlı ve düşük gecikmeli, buna karşın dar menzilli uygulamaların hayata geçirilmesine olanak sağlıyor. Bir diğer deyişle, 5G’nin Nesnelerin İnternet kavramıyla ilgili uygulamalar yüksek frekans bantlarından yararlanıyor. Turkcell, yüksek frekans bandının kullanımıyla diğer operatörlerden farklı testler de gerçekleştirecek gibi görünüyor.

Türkiye’de 5G ne zaman başlayacak?

Türkiye’de 5G şebekelerinin ve hizmetlerinin faaliyete geçmesi için 2020 yılı işaret ediliyor. Mobil operatörler şu anda sahip oldukları frekans bantlarını 5G hizmetleri için de, herhangi bir izin almadan kullanabilecekler. Ancak 5G hizmetleri için şu anda 3G veya 4.5G için kullanımda olan frekans bantlarından daha yüksek seviyede frekanslar da kullanılabiliyor. Zaten Turkcell, Vodafone Türkiye ve Türk Telekom da bu frekans bantlarında 5G test izni aldı. Yeni frekansların tahsisi için ihale süreci nasıl işleyecek, bu konuda şu an için netleşen bir durum bulunmuyor.

İLGİLİ HABERLER