Manşetler

Turkcell ikinci el telefon alım ve satım işine başlıyor

turkcell ikinci el cihaz alım ve satım
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Akıllı telefon fiyatlarının son yıllarda dikkate değer oranda artış göstermesi sektörü büyük oranda değiştirdi. Fiyatı 10 bin TL seviyelerine varan üst sınıf akıllı telefonlara yatırım yapmak zorlaşırken, giriş seviyesinde bir telefon almak için de 1000 TL’ye yakın bir parayı gözden çıkarmak gerekiyor. Turkcell, bu ortamda ikinci el cihaz alım ve satımına başlıyor.

İkinci el akıllı telefon pazarı giderek büyüyor. İkinci el ilan sitelerinde en çok ilanı bulunan ürünler arasında akıllı telefonlar da yer alıyor. Turkcell, ikinci el cihaz projesiyle hem çevreye hem de müşterilerin hayatına katkı sunmayı hedefliyor.

Yeni proje kapsamında kullanılmış cihazlar Turkcell’in internet sitesi üzerinden satılabilecek. Üstelik mobil operatör bu cihazları yetkili teknik servis testinden geçirip orijinal parçalarla yenileyerek satacak. Üstüne bir yıl da garanti verecek.

Turkcell’in ikinci el cihaz satışı ile üst sınıf cihazların ekonomik yollarla satın alınması mümkün hâle gelecek. Yapılan uygulamalar sayesinde ikinci el pazarında net olmayan standartlardan kaynaklanan müşteri memnuniyetsizliği de aza indirilmiş olacak. Kayıt dışı ekonominin önüne geçilmesi, yenilenmiş cihaz tercih eden müşterilere yasal olarak güvenli bir alışveriş ortamı sunulması da sistemin artıları arasında yer alıyor. Turkcell, sıfır cihaz talepleri azalacağından cari açığa sebep olan ithalat oranının da azalacağına da dikkat çekiyor.

İkinci el cihaz projesi ülke ekonomisinin yanı sıra çevreye de katkı sağlayacak. Turkcell, elektronik atıkları azaltmaya yönelik bu hamlenin, sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda atılmış bir adım olduğunu da dile getiriyor.

Turkcell ikinci el cihazları nasıl alacak?

İkinci el cihazını satmak isteyen tüm operatör müşterileri; Turkcell web sitesi üzerinden online formu doldurarak bu işlemi yapabilecek. Teklifi kabul ettikleri takdirde, cihazları gelip alınacak ve ücreti hesaplarına nakit olarak yatırılacak. Bu arada cihazın kabulü sırasında güvenlik taraması yapılacak ve kullanıcı onayıyla verileri sıfırlanacak. Cihaz satışı gerçekleştirenler ayrıca dönemsel olarak, farklı seçeneklerde sunulan hediye çeklerine sahip olacaklar.

Türkiye’den satın alınmamış, ancak IMEI kaydı yapılmış cihazlar da ikinci el alım ve satım programına dahil olacak. Ancak bu şekilde cihazların Türkiye’de resmi olarak satılmasına izin verilmiş olması ve yedek parçasının ülke sınırları içinde bulunabilir olması gerekiyor.

İkinci el satışında da Turkcell finansman desteği sunulacak. Şu anda pilot aşamasında olan projenin yakın zamanda herkesin erişimine açılması bekleniyor.

Turkcell Bireysel Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kadri Özdal, “Pazar araştırmalarına göre son bir yıl içinde ikinci el cep telefonu alma eğilimi yüzde 7?den yüzde 11?e çıktı. Bu nedenle yenilikçi yaklaşımlarımıza bir hizmet daha ekledik. Artık Turkcell online mağazamızdan ikinci el telefon alım ve satım işlemleri gerçekleştireceğiz.” dedi.

Bu arada Turkcell, teknolojik atıklar konusunda da yeni bir projeye daha hazırlanıyor. “Atık Telefon Kutuları” projesi sayesinde artık kullanılmayacak durumdaki telefonlar kutularda toplanacak ve doğaya saygılı bir şekilde geri dönüştürülmesi mümkün olacak.

Özdal, “Birleşmiş Milletler Küresel E-atık İzleme Raporu?nun verilerine göre ortalama bir akıllı telefon iki yıl kullanılıyor ve ardından yenisi ile değiştiriliyor. Bunun da etkisiyle, dünyada günde yaklaşık 100 bin ton elektronik atık oluşuyor. Cep telefonlarının yeniden kullanılması doğal kaynakları koruma ve elbette enerji tasarrufu anlamında çevreyi korumaya yardımcı oluyor. Türkiye?de bir kişinin yıllık elektronik atık oranı 7.9 kilogram. Toplamda bir yılda ülkemizde 600 bin ton elektronik atık oluşuyor. Eğer ülkemizdeki elektronik atıkların tamamı geri dönüştürülebilseydi 800 milyon euro?dan fazla gelir elde edilirdi. Dünya Ekonomik Forumu ?Elektronikte Yeni Bir Dairesel Vizyon? raporuna göre, küresel elektronik atık üretiminin yıllık değeri 62 milyar dolar. Elektronik atıkların büyük kısmını cep telefonları oluşturuyor. Biz bu yeni uygulamamız ile bu oranı azaltmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

İLGİLİ HABERLER