Teknoloji

Turkcell HD Ses teknolojisini abonelerine sunuyor

HD kalitesini cep telefonlarına getirme çalışmalarından geçtiğimiz yıl Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde faaliyet gösteren Orange’ın İngiltere’de yaptıkları sayesinde haberdar olmuştuk. HD Voice (HD Ses) adı verilen bu teknolojide geleneksel 300-3400 Hz bandı yerine 50-7000 Hz bandı kullanılıyor. Bu daha geniş bant sayesinde daha kaliteli ses iletimi mümkün hâle geliyor, yani cepte HD kalitesi yakalanıyor.

Neyse ki, Türkiye’deki cep telefonu kullanıcıları da “HD Ses” teknolojisiyle yavaş yavaş tanışıyor. Bu ayın başında Vodafone, abonelerine HD Ses teknolojisini sunmaya başladığını duyurmuştu. Vodafone’dan kısa bir süre sonra Turkcell de aynı teknolojiyi abonelerinin kullanımına açtığını ilân etti.

HD Ses teknolojisini kullanabilmek için telefonunuzun HD Ses teknolojisini desteklemesi gerekiyor. Aralarında Nokia N8/C6/C7/E6/E7, HTC Desire HD, Sony Ericsson X8, Xperia Arc, Samsung Omnia 7GT-18700 gibi telefon modellerinin de bulunduğu 25 civarında telefon “HD Ses” özelliğini destekliyor. Ayrıntıları aşağıdaki basın bülteninde bulabilirsiniz.

BASIN BÜLTENİ

Turkcell’in sesi artık HD kalitesinde
Turkcell 3G altyapısı, Türkiye’nin tamamında HD ses kalitesini destekleyecek şekilde yenilendi. Cep telefonu üzerinden sesli iletişim teknolojisinin son halkası HD Ses, telefon konuşmalarını çok daha net ve doğal hale getiriyor. HD ses kalitesi Türkiye çapında ilk olarak Turkcell tarafından hayata geçirildi.

Türkiye’nin lider iletişim ve teknoloji şirketi Turkcell, müşterilerinin HD ses teknolojisinden faydalanabilmesi için 3G şebekesinde değişiklikler gerçekleştirdi. Sesin karşı tarafa daha yüksek kalitede iletilmesini sağlayan HD teknolojisini tüm Türkiye’de şebekesine uyumlu hale getiren ilk operatör Turkcell oldu.

Turkcell HD teknolojisi sayesinde, cep telefonuyla konuşma esnasında ses çok daha net ve doğal iletiliyor. Karşılıklı konuşanlar birbirlerinin seslerini daha kolay tanıyabiliyor ve konuşanın sesine karışan etkenler ayrıştırılabiliyor. Cep telefonu görüşmesinde kullanılan birbirine yakın sözcükler daha kolay anlaşılabiliyor.

Kalite çıtasını yükseltiyoruz

HD ses teknolojisini, şu anda dünyada 14 operatör şebekesinin tamamında aktif olarak kullanıyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Turkcell Şebeke Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, Turkcell’lilere dünyadaki en son teknoloji ile en kaliteli iletişim deneyimini yaşattıklarını vurguladı. HD ses teknolojisinin cep telefonu iletişiminde kalite çıtasını yükselttiğini belirten Terzioğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Turkcell 3G ile müşterimize sunduğumuz olanakları sürekli güncelliyoruz. Teknolojide lider konumda olmanın bize sağladığı avantajları Turkcell’liler için sonuna kadar kullanıyoruz. Bu avantajlar, müşterilerimize karşı sorumluluğumuz olarak gördüğümüz “Daha Fazla Hayat” ilkemizi sürekli uygulanabilir kılıyor. Bir süre önce Çift Taşıyıcı sistemiyle Türkiye’nin mobil internet hızını ikiye katlamıştık, şimdi HD sistemini ülke çapına yayan ilk operatör olarak benzer büyüklükte bir adım atıyoruz. Turkcell’liye “Daha Kaliteli Ses” sunuyor, birbirleriyle en iyi Turkcell?lilerin anlaşmasını sağlıyoruz.”

HD ses kalitesinin farkını yaşayabilmek için kullanılan cep telefonunun HD özelliğini desteklemesi gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER