Ulaşım

Turkcell Akıllı Otomobil Platformu ile mobil iletişim altyapısını otomobillere taşıyor

turkcell-akilli-otomobil-platformu-155

Akıllı cihaz pazarının belli bir doygunluğa erişmesinin ardından teknoloji dünyasının önemli oyuncuları yeni fırsatlar oluşturmak amacıyla gözlerini farklı alanlara çevirmiş durumda. Bu yeni alanlar arasında en revaçta olanlardan birisi de otomotiv sektörü. Mobil teknolojilerin geniş etki sahasını biraz daha büyütmeyi amaçlayan Apple ve Google gibi sektör liderleri, mobil işletim sistemlerini otomobillere uygun hâle getirmek için çalışmalarını tam gaz sürdürüyor. Sektördeki bu eğilimi farkeden Turkcell de Akıllı Otomobil Platformu ile bu yeni dönemdeki yerini erkenden alıyor.

turkcell-akilli-otomobil-platformu-100

Turkcell Akıllı Otomobil Platformu araca entegre internet bağlantısı sayesinde sürücü ve araç ekosisteminin iletişimde kalmasını sağlıyor. Hem otomobilin hem de sürücünün dış dünyayla etkileşimini sürdürmesini amaçlayan sistem, araç içindeki hayatı kolaylaştırma iddiasıyla yola çıkıyor. Turkcell’in Akıllı Otomobil Platformu’ndaki ilk ortakları ise Subaru ve Volvo oldu.

turkcell-akilli-otomobil-platformu-122

Akıllı Otomobil Platformu’nun tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında konuşan Turkcell Kurumsal Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, Turkcell olarak makineler arası iletişimde Türkiye lideri olduklarına dikkat çekti ve Türkiye için bir ilk olan Akıllı Otomobil Platformu’nun otomotiv dünyasını değiştiren ve sürücüleri ekosistemin bir parçası hâline getiren bir teknoloji olma özelliğini taşıdğını dile getirdi.

turkcell-akilli-otomobil-platformu-66

Sahnede Akıllı Otomobil Platformu’nun tanıtımını gerçekleştiren Turkcell Kurumsal Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş ise Akıllı Otomobil Platformu’nun mobil teknolojilerin geldiği son noktayı gösteren güzel bir örnek olduğunu ifade etti. Modern hayatın getirdiği stresin sürücülerin işini her geçen gün biraz daha zorlaştırdığını söyleyen Kocabaş, Akıllı Otomobil Platformu sayesinde hem sürücülerin hem de diğer yolcuların araç içinde geçirdikleri süreyi daha verimli kullanabileceklerini belirtti.

turkcell-akilli-otomobil-platformu-111

Otomobil içindeki bilgi ve eğlence ekranının internete bağlı şekilde çalışmasının önünü açan Turkcell Akıllı Otomobil Platformu, mevcut internet ve sürüş deneyimini de geliştiriyor. Veri toplama, veri yönetimi ve raporlama-analiz olmak üzere üç farklı alan üzerinden çalışan sistem, böylelikle pek çok farklı özelliği platform üzerinde sunabiliyor. Turkcell GSM şebekesi üzerinden veri alıp gönderen sistem, sürücünün ihtiyaç duyduğu içeriği araca taşıyor.

turkcell-akilli-otomobil-platformu-133

Turkcell Akıllı Otomobil Platformu’nun sağladığı imkanlar bilgi, eğlence ve yol yardımı olmak üzere üç ana başlık altında toplanıyor.

Turkcell Akıllı Otomobil Platformu tüm Türkiye’deki trafik durum bilgisini araç içi bilgi ve eğlence ekranına taşıyor ve sürücülerin yol durumundan haberdar olmasını sağlıyor. Sürücüler ekrandan alternatif rotaları seçerek hem zamandan hem de yakıttan tasarruf edebiliyor. Platform özellikle büyük şehirlerde yaşayan sürücülerin önemli sıkıntılarından biri olan park sorununun çözümüne de katkıda bulunuyor. Sürücüler yakınındaki otoparkları ve bu otoparkların saat bazlı ücretlerini Turkcell Akıllı Otomobil Platformu sayesinde görebiliyor. Otoparklara ek olarak, eczane ve akaryakıt istasyonlarına ait bilgiler de sistemde yer alıyor. Otomobiller arasında adres tarifini de destekleyen Turkcell Akıllı Otomobil Platformu’nda sürücüler mevcut konumlarını sadece plakayı girerek platformu kullanan bir başka otomobile gönderebiliyor.

turkcell-akilli-otomobil-platformu-99

Turkcell’in Akıllı Otomobil Platformu’ndaki önemli içerik ortaklarından birisi de Garanti Bankası. Garanti uygulaması kullanıcılarına mevcut konumlarına en yakın Garanti şubesini veya ATM’sini gösterirken, güncel piyasa verilerini de kullanıcılarına ulaştırıyor. Daha geniş bir katalog üzerinden müzik keyfi yaşamak isteyenler için Fizy ve TuneIn Radio uygulamalarını barındıran Turkcell Akıllı Otomobil Platformu üzerinden Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlara erişmek ve internette gezinmek de mümkün oluyor. Sistem olası bir arızada tek tuşla yardım çağırma yeteneğine de sahip.

turkcell-akilli-otomobil-platformu-144

Android tabanı üzerine kurulu olan Turkcell Akıllı Otomobil Platformu, 1 Ağustostan itibaren Subaru ve Volvo’nun otomobillerindeki yerini alacak. Subaru’nun Outback modelinde standart olarak sunulacak sistem, diğer modellerde ise isteğe bağlı olacak. Volvo ise Turkcell Akıllı Otomobil Platformu’nu opsiyonel bir donanım olarak sattığı Volvo Sensus Connected Touch sistemine entegre edecek. Turkcell Akıllı Otomobil Platformu ilk 1 yıl boyunca ücretsiz olarak kullanılabilecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER