Teknoloji

Turkcell 4G LTE teknolojisini sokakta test etti

3G teknolojisi hayatımıza girdikten sonra hızlı bir biçimde büyüdü ve günlük yaşamımızda önemli bir yer işgal etmeye başladı. Akıllı telefonların, tabletlerinin sayısını artması ile mobil internet kullanımı arasındaki ilişki, günlük hayatımızda yer eden önemli alışlkanlıkların oluşmasına zemin sağladı. Halihazırda, 3G teknolojisinin oldukça verimli ve yüksek oranda kullanıldığı ülkemizde daha ileri teknolojilerin kullanılması yönündeki çalışmalarda tüm dünya ile hemen hemen eş zamanlı olarak sürüyor. Bu alanda oldukça yoğun çalışmaları bulunan Turkcell de elde ettiği ilk sonuçları bir basın toplantısı ve test ile kamuoyuyla paylaştı.

Testten önce basın mensuplarına bazı açıklamalar yapan Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, mobil internet kullanımının artması ile beraber yüksek bant genişliğine olan ihtiyacın her gün arttığını ve Turkcell olarak yüksek hızda mobil erişim ihtiyacını gelecek teknolojilerine öncülük ederek karışılama yönünde kararlı olduklarını ifade etti. Ericsson’un 53 ülkede 639 farklı 3G santralinde yaptığı ölçümlere göre data indirme hızı en yüksek operatör olduklarını dile getiren Terzioğlu, Apple’ın kurucularından biri olan Steve Wozniak’ın Turkcell’in 3G hızının ABD’deki 4G hızından daha iyi olduğunu söylemesinin de Turkcell’in mobil iletişimdeki konumunu net bir biçimde ortaya koyduğunu dile getirdi.

Kısa toplantının ardından, Turkcell’in Ericsson ortaklığı ile gerçekleştirdiği 4G/LTE testi için otobüse geçildi. İstanbul’da Kartal ve Maltepe arasında 3.3 kilometrelik bir mesafede gerçekleştirilen test süresince 4G aracılığıyla suucuya 54 dakikalık HD bir film yüklendi, 1.4 GB boyutunda HD bir film sunucudan indirildi, görüntülü bir konferans konuşması gerçekleştirildi ve YouTube üzerinden HD videolar izlendi. Bütün bu işlemler aynı anda gerçekleştirilirken, bir takılma yaşanmaması ile ses ve görüntü kalitesinin yüksekliği fazlasıyla etkileyiciydi. HD film sunucuya 4G aracılığı ile 1-2 dakika gibi kısa bir zamanda yüklenirken, 1.4 GB boyutundaki film ise 9-10 dakika içinde indirilebildi. Kısa süren test sürecindeki en yüksek bağlantı hızı ise 62 Mbps olarak kaydedildi.

4G/LTE teknolojisinin günlük yaşamımızda ve daha hızlı kullanılması için bir süre daha sabretmek zorundayız. Ancak, ülkemizin teknoloji konusundaki ilgisi göz önünde bulundurulduğu zaman, bu teknoljiyi günlük yaşamımızda kullanma konusunda bir çok ülkeden daha hızlı davranacağımız kesin.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER