Manşetler

Turkcell 2012’nin üçüncü çeyreğine ait rakamları açıkladı

Yılın üçüncü çeyreğinin tamamlanması ile birlikte hem ulusal hem de uluslararası şirketlerden bu çeyreğe ait mali sonuçlar gelmeye devam ediyor. Turkcell de 2012’nin üçüncü çeyreğine ait rakamları kamuoyu ile paylaştı. Turkcell Grup geliri bir önceki yıla göre %9 oranında arttı ve 2.8 milyar TL’ye ulaştı. Yaşanan bu artışta %34’lük bir artış kaydeden mobil internet gelirleri ve %28’lik bir artış kaydeden grup şirketi gelirleri önemli bir rol oynadı. 2.8 milyar TL’lik gelir Turkcell için bir çeyrekte elde edilen en yüksek gelir olma özelliğini de taşıyor. Grubun AVFÖK’ü bir önceki yıla göre %5 artışla 912 milyon TL’ye ulaşırken, net kâr da %6 artış ile 571 milyon TL oldu.

9 ülkede faaliyet gösteren Turkcell Grup’un toplam abone sayısı 68.1 milyona ulaşırken, bu rakamın 35.2 milyonunu Turkcell’in Türkiye’deki mobil müşterileri oluşturdu. Abone başı aylık kullanım süresi 257 dakikaya yükselirken, abone başı elde edilen gelir de bir yıl önceye göre %4 oranında artarak 22 TL oldu. Mobil dünyada en son trend olan akıllı telefonları ”Akıllı Telefon Hareketi” ve Maxi serisi akıllı telefonları ile yakalamayı hedefleyen Turkcell, şebekesinde 5.5 milyon akıllı telefona ulaştı.

Akıllı Telefon Hareketi kapsamında yıl sonuna kadar her beş Turkcell abonesinden birinin akıllı telefon kullanması hedefleniyor. Grup gelirlerinin artmasında önemli rol oynayan mobil gelirler ise %34’lük artışla 276 milyon TL’ye ulaştı. Mobil servis gelirlerinin eklenmesi ile birlikte bu rakam 591 milyon TL’ye kadar çıkıyor.

Turkcell Superonline’ın gelirleri de yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre %51 gibi etkileyici bir büyüme kaydederek 187 milyon TL’ye ulaştı. Turkcell Superonline’ın fiber optik şebekesinin 1.2 milyon ev ve işyerine ulaştığı ifade edilirken, abone sayısının da 374 bin olduğu kaydedildi. Hane gelirleri %96, kurumsal gelirler ise %61 oranında arttı. Grubun yurtdışı iştiraklerinden olan ve Ukrayna’da faaliyet gösteren life:)’ın performansı da grupta memnuniyet yarattı. Abone sayısını 8.2 milyona çıkaran life:), gelirlerini de %7 oranında arttırmayı başardı.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv sonuçlara ilişkin olarak değerlendirmede bulundu. Ciliv, bu çeyrekte de inovasyon ve müşteri memnuniyeti odaklarıyla müşterilerin tercihi olmaya devam ettiklerini belirtti. Mobil interneti yayma vizyonuna ve Akıllı Telefon Hareketi kampanyalarına dikkat çeken Ciliv, böylelikle insanların bilgiye kolay ve hızlı ulaşımına katkı sağladıklarını ifade etti. Alışveriş ve ödeme sistemlerini tek platformda birleştiren Turkcell Cüzdan’ı kullanıma sunduklarını dile getiren Ciliv, üçüncü çeyrek rakamlarının başarısı ile yıl sonu beklentlerini de yükselttiklerini dile getirdi. Ciliv sonuçlar için Turkcell çalışanlarına, iş ortaklarına ve hissedarlarına teşekkür etti.

Rakamlarla Turkcell ? 2012 Üçüncü Çeyrek

Gelir: 2,8 Milyar TL              (9 Ay: 7,7 Milyar TL)

AVFÖK: 912 Milyon TL                  (9 Ay: 2,4 Milyar TL)

AVFÖK Marjı: %33,1                     (9 Ay: %31,1)

Grup Toplam Abone: 68,1 Milyon

Türkiye Toplam Abone: 35,2 Milyon

9 Aylık Net Abone Kazanımı: 620 bin

Abone Başı Aylık Ortalama Konuşma: 257 dk.

İLGİLİ HABERLER