Manşetler

Turkcell 2011 mobil şebeke kullanım raporunu yayınladı [İnfografik]

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Turkcell, geride kalan 2011 yılına ait şebeke kullanım raporunu yayınladı. 2011’i 34.4 milyon aboneyle kapatan Turkcell, yıl içinde abonelerini toplam 87 milyar dakika konuşturdu. Şebeke üzerinden 85 milyar SMS, 121 milyon MMS atıldı, toplam 26.5 milyon GB veri tüketildi.

Turkcell, 2011 mobil şebeke raporunda ortaya çıkan rakamları yazının devamında bulacağınız bir infografikle birlikte sundu. Mobil operatörün en çok konuşan iller sıralamasında İstanbul, Ankara ve İzmir doğal olarak ilk üçte yer alıyor, bunları diğer büyükşehirler takip ediyor. Turkcell şebekesinden indirilen toplam veri miktarının 5.6 milyon DVD’ye denk geldiğine de dikkat çekiliyor. 5 binin üzerinden uygulama barındıran Turkcell uygulama mağazası T-Market üzerinden 40 milyon uygulamanın indirilmiş olması da dikkat çekici.

Turkcell’in paylaştığı rakamlar içinde yılbaşı zamanı yapılan görüşmeler ve atılan SMS’lere yönelik veriler de mevcut. 31 Aralık ve 1 Ocak tarihlerinde Turkcell aboneleri toplam 473 milyon dakika sesli görüşme yaptı, bu süre içinde 485 milyon SMS ve 1.6 milyon MMS gönderildi. Veri tüketimi ise 210 bin GB seviyesinde gerçekleşti.

Raporla ilgili ayrıntıları aşağıdaki infografikte ve basın bülteninde bulabilirsiniz.

BASIN BÜLTENİ

2011’e damgayı mobil uygulamalar vurdu

34.4 milyon müşterisiyle Turkcell, bir yılı daha Türkiye’nin iletişim lideri olarak tamamladı. Turkcell müşterileri 2011’de 87 milyar dakika konuştu, 85 milyar SMS, 121 milyon MMS attı, mobil internette 26.5 milyon GB veri tüketti. Akıllı cihazların yükselişine paralel olarak 2011 yılına damgasını vuran teknolojik gelişme ise mobil uygulamalar oldu.

Türkiye’nin lider iletişim ve teknoloji şirketi Turkcell’in, 2011 yılı toplam mobil hizmet verileri belli oldu. Kısaca ?mobil bilanço? olarak nitelendirilebilecek veriler, konuşma, SMS, MMS, mobil internet ve mobil uygulama rakamlarını kapsıyor. 34.4 milyon müşteriye sahip Turkcell’in sunduğu rakamlar, Türkiye’nin iletişim dünyasındaki yerini ve bilgi toplumuna dönüşüm sürecinde gelinen noktayı saptamak açısından büyük önem taşıyor.

Turkcell’liler 165 yıl konuştu, 5.6 milyon DVD’lik veri tüketti
2011 yılı boyunca cep telefonu kullanıcıları Turkcell altyapısı üzerinden 87 milyar dakika konuştu; bu süre yaklaşık 165 yıla denk geliyor. En çok konuşan iller sıralamasında İstanbul, Ankara ve İzmir ilk üçteki yerlerini korurken bu illeri Antalya, Bursa, Adana, Mersin, Kocaeli, Diyarbakır ve Hatay takip etti.

İnternetli telefonların ve tablet bilgisayarların gördüğü ilgi, veri tüketiminin artışında büyük rol oynadı. Mobil internet kullanımı bazında Turkcell’de birim fiyatlar bir yılda %32 oranında düşerken abone başı mobil internet kullanımı da %67 oranında artış gösterdi. Turkcell müşterileri 2011’de toplam 26.5 milyon GB  veri tüketti. Bu rakam, 5.6  milyon DVD’ye  denk geliyor. En çok konuşan ilk dört il, veri tüketiminde de sırayı bozmazken Muğla, Bursa, Mersin, Kocaeli, Adana ve Balıkesir mobil internette öne çıkan diğer iller oldu.

Turkcell’lilerin aynı dönemde gönderdiği SMS (kısa mesaj) sayısı 85 milyarı, MMS sayısı ise 121 milyonu buldu. En çok SMS gönderen iller listesinde ilk 3 sırada ise İstanbul, Bursa ve Kocaeli yer aldı.

T-Market’ten 40 milyon uygulama indirildi
2011 yılı, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de akıllı telefonların ve tablet bilgisayarların yılıydı. Ülkemizde 2011’de satılan akıllı telefon sayısı 3 milyonu aşarken satılan her 4 cep telefonundan biri akıllı telefon oldu. Mobil internetli cihazların yükselişi, mobil uygulamaların sayısında ve kullanım rakamlarında da büyük artışa yol açtı. 2011 yılı içerisinde Turkcell’in tüm platformları destekleyen, 5 binin üzerinde uygulama barındıran uygulama dükkânı T-Market’ten 40 milyon uygulama indirilirdi.

Süper Lig’in En Çok İzlenen Golu Eboue’den
3G hızında her an her yerden televizyon izleme olanağı sağlayan Turkcell MobilTV’nin toplam izlenme süresi 152 milyon dakikaya ulaştı. Cepten en çok izlenen kanallar sırasıyla KanalD, ShowTV, ATV oldu. Goller Cepte uygulaması ile ise 2011 yılında Turkcell’lilerin cebine 12 milyon gol videosu gönderildi. Süper Lig’in ilk yarısı boyunca stadlara toplamda yaklaşık 3,5 milyon taraftarın gittiği düşünülecek olursa, golleri Turkcell’in sanal stadyumundan izleyenlerin sayısı tribünlerdeki taraftarın 3 katından fazla.

Turkcell Goller Cepte ile Süper Lig’de en çok izlenen gol 3-1’lik Galatasaray-Fenerbahçe maçında Eboue’nin attığı gol oldu. 2011’de Süper Lig’de golleri en çok izlenen ilk üç takım ise sırasıyla Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’tı.

1 milyon kez internetten tıklayıp cepten konuştular
Dünyada bir ilk olan TıklaKonuş servisi ile Turkcell’liler birbirlerinin numarasını görmeye ya da numara çevirmeye gerek kalmadan tek tıkla 1 milyondan fazla sesli arama gerçekleştirdiler. Turkcell TıklaKonuş ile cepten gerçekleştirilen konuşma süresi 1.1 milyon dakikayı buldu.

Turkcell’in cep telefonları için geliştirilmiş, yasal olarak ıslak imzaya eşdeğer elektronik imza uygulaması Mobil İmza ile de 2011 yılında 5.3 milyon işlem yapıldı.

Finans dünyasına teknolojik transferler
Mobil teknolojilerin finans dünyasına katkısı 2011’de kayda değer bir yükselişteydi. Türkiye’de Turkcell’in başlattığı, sisteme dahil üye işyerlerinden kısa mesaj ile kolay ve güvenli alışveriş yapılmasını sağlayan Mobil Ödeme servisinden geçtiğimiz yıl 5.6 milyon işlem yapıldı. Turkcell ayrıca dünyada birden fazla banka kartını tek bir SIM kart üzerinde destekleyen ilk ticari çözümü finans dünyasına ve müşterilerinin hizmetine sundu. Dahili NFC (Yakın Alan İletişimi) desteği ile birlikte gelen Turkcell T20 marka akıllı telefon ise, bir operatörün bankacılık uygulamaları ile entegre ilk telefon ünvanını aldı.

 10 milyon kişi bilgiyi cebinde taşıdı
Turkcell’in ücretsiz bilgi paketlerinden 10 milyona yakın Turkcell’li yararlandı. Bilgiye her an her yerden ulaşabilme avantajını yaşayan cep telefonu kullanıcıları, en çok Hava Durumu Paketi’ni tercih etti.

Mobil hayatın fon müziği Turkcell’den
Turkcell’li müzikseverler, Turkcell Müzik uygulaması ve web sitesi üzerinden 15 milyondan fazla şarkı indirdi. 2011’in en çok dinlenen şarkısı Gülben Ergen’in Yarı Çıplak adlı eseri olurken onu Nilüfer ile Şebnem Ferah’ın Erkekler Ağlamaz düeti izledi. Üçüncü sırada ise Soner Sarıkabadayı’dan Seveni Arıyorum var. Turkcell’lilerin en çok dinlediği 3 albüm ise şöyle: Sıla / Konuşamadığımız Şeyler Var, Tarkan / Adımı Kalbine Yaz, Demet Akalın / Zirve 2010.

2012’ye cepten merhaba
Yeni yıl coşkusunu uzaktaki sevdikleriyle paylaşmak isteyen Turkcell’liler, zaman ve mekan koşuluna bağlı kalmadan mobil iletişimin sunduğu çeşitli avantajlardan faydalandı. Yılbaşı kutlamalarının başladığı 31 Aralık ile yeni yılın ilk günü olan 1 Ocak tarihlerinde Turkcell müşterileri 473 milyon dakika sesli görüşme yaptılar. Aynı sürede 485 milyon SMS ve 1.6 milyon adet MMS gönderildi.

Kutlamalarını interneti kullanarak gerçekleştiren Turkcell’liler ise yaklaşık 210 bin GB veri tüketti. Yılbaşında en çok konuşan ve en çok internet kullanan illeri yine İstanbul, Ankara ve İzmir oldu. SMS sıralamasında ise yılın ilk günü tamamlandığında ilk sırayı İstanbul, Bursa ve Ankara aldı. Kutlama trafiği en yoğun 31 Aralık günü 17:00-19.00 saatleri arasında  gerçekleşti.

Turkcell’liler yılbaşı gecesi cepten en çok ShowTV, KanalD ve ATV izledi. Yeni yıla cepten müzik dinleyerek girenlerin en çok tercih ettiği ilk üç şarkı, Hadise-Aşk Kaç Beden Giyer, Halil Sezai-Sonbahar, Seksendört-Şimdi Hayat oldu.

İLGİLİ HABERLER