Teknoloji

Türk Telekom’dan koronavirüs önlemleri ve kullanım bilgileri

türk telekom 2021
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Türk Telekom, telekomünikasyon alanında koronavirüs salgınının etkilediği kritik süreçleri ve alınan aksiyonları düzenlediği online basın toplantısında paylaştı.

Küresel salgın tehlikesine karşı hep birlikte mücadele edilmesi gereken günlerden geçildiğini belirten Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Devletimizin Koronavirüs salgınına karşı tüm ilgili Bakanlık ve kurumlarla koordineli bir şekilde fevkalâde yürüttüğü mücadele takdire şayan? Sağduyu ve feraset sahibi bir yönetim anlayışı ve yekvücut olmuş bir toplum, bizim gibi kurumsal organizasyonlarla birleştiğinde bu süreci en az hasarla atlatmamamız için hiçbir neden yok. Türkiye’nin telekom sektörünün lideri olarak her koşulda kesintisiz iletişimi sağlamak için 17 bin saha, 7 bin ofis ve 7 bin çağrı merkezi çalışanımız ile sayıları 30 bini aşan güçlü bir ekiple büyük bir özveri ile işimizin başındayız.” dedi.

Önal gözettikleri iki önemli hususun olduğunu kaydetti. Bunlardan birincisi çalışanların ve toplumun sağlığı, ikincisi de kesintisiz iletişimin aksamadan devam edebilmesi. Türk Telekom’da ofis çalışanlarının büyük bir kısmı evden çalışıyor. Kurulan sistemler sayesinde çağrı merkezi görevlileri de yüzde 82 oranında evlerinden çağrı cevaplıyor ve hizmet sunuyor.

 

Son 10 günde 100 bin eve sabit internet bağlantısı yaptıklarını belirten Önal, bu sürede ciddi anlamda PSDN talebi aldıklarını da ifade etti. “Bu kritik günlerde karşıladığımız bu talepler, Türk Telekom olarak altyapımızın ne kadar güçlü ve hizmet ağımızın ne kadar büyük olduğunu gözler önüne seriyor.”

Toplantıda koronavirüsün gündeme iyice yerleştiği dönemdeki veri tüketiminden de bahsedildi. Normal günlerde daha çok akşam saatlerinde zirveye çıkan yoğun kullanım değerlerinin artık gün içerisine yayıldığının gözlemlendiği belirtildi. Gündüz saatleri kullanım oranlarında geçtiğimiz haftalarla karşılaştırıldığında yüzde 50 oranında bir artış var. En yoğun saatlerin artışıyla kıyaslandığında ise, yüzde 30’luk bir artış gözleniyor. Yani, şu anda Türk Telekom şebekesinde en zirve saatte bile kapasitenin yarısı kullanılıyor.

Türk Telekom uluslararası internet trafiğinde ise yaklaşık yüzde 15’lik bir artışın söz konusu olduğunu belirtti. Küresel büyüklükteki önemli içerik sağlayıcıların sunucularını yurt içinde kendi merkezlerinde konumlandırmanın sonucunda bugün müşterilerin bu içerik sağlayıcılara çok daha hızlı bağlanmasının sağlandığını da kaydetti. Böylelikle yurt dışı trafiğindeki ani artış da önemli ölçüde engellenmiş oluyor.

türk telekom toplantı
Türk Telekom basın toplantısını internet üzerinden gerçekleştirdi. Teknoblog da basın toplantısının katılımcıları arasındaydı.

Türk Telekom’dan sağlık çalışanlarına 5 GB data ve 500 dakika ses paketi

Diğer operatörlerle birlikte sağlık çalışanlarına yönelik özel bir iletişim paketi üzerinde mutabık kaldıklarını da açıklayan Önal, “Bu süreçte büyük fedakarlıklar gösteren sağlık çalışanlarımız için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı liderliğinde diğer operatörlerle birlikte hareket ederek 5 GB’lık bir data ve 500 dakikalık sesten oluşan bir paket üzerine çalışıyoruz. Sağlık personelimiz için ülke olarak ne yapsak az. Aynı şekilde operatörler olarak buna benzer temel iletişim ihtiyaçlarını giderecek temel konularla ilgili olarak yine kamu düzenleyicisinin liderliğinde yakın bir çalışma kültürü ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diye konuştu.

Eğitim Bilişim Ağı’ndan faydalanırken eğitime odaklanmalarını amaçladıklarını ifade eden Önal, şu bilgileri paylaştı: “Türkiye’de söz konusu sistemi kullanan 18 milyon öğrenci bulunuyor ve 40 binin üzerindeki okulun erişim altyapısı Türk Telekom tarafından sağlanıyor. EBA uygulaması dün itibari ile devreye alındı ve öğrencilerimizin eğitim içeriklerine sorunsuz bir şekilde erişim sağlayabilmesi için kapasitelerimizi önemli ölçüde arttırarak birtakım tedbirler aldık. Bu sayede EBA’nın ilk gününü, yaşanan trafik yoğunluğuna rağmen hiçbir altyapı sorunu yaşamadan başarıyla geride bıraktık. MEB EBA altyapısı, içerik sağlayıcı firma bağlantıları, core şebekemizde ilave kapasiteleri devreye aldık. Siber güvenlik çözümlerimiz ile güvenilir bir altyapı sağladık. Operasyon ekiplerimizle altyapımızı ve trafiklerimizi 7/24 takip ediyor, gerekli tedbirleri alıyoruz.”

Türk Telekom çalışanlarının ve iş ortaklarının virüsünün yayılma ve bulaşma riskini en aza indirmek için aldıkları önlemlerden söz eden Önal, “Türk Telekom olarak, içinde bulunduğumuz kritik süreçte de ?kesintisiz iletişim’ için üzerimize düşeni yapmaya var gücümüzle devam ediyoruz. Yönetim kadromuzdan çok sayıdaki alt birimimize kadar tüm ekiplerimizle, 47 milyon müşterimize sunduğumuz hizmetlerin aksamasına mahal vermeden canla başla işimizin başındayız. Sahada, ofislerimizde görevlerini özveriyle sürdüren arkadaşlarımız, Koronavirüs mücadelesinde insanüstü performansla mücadele veren sağlık çalışanlarımıza kadar kritik bir rol ve sorumluluk taşıyorlar. Sevdikleriyle arasına fiziksel mesafe koymak zorunda kalan insanlarımızı güçlü iletişim altyapımızla sevdiklerine ?biz’ bağlıyoruz. Mesafeyi artırırken, gönülleri yaklaştırmak ?biz’e düşüyor. ?Biz’lerin sayesinde çocuklarımız eğitimlerine online devam edebiliyorlar. Olağanüstü şartlarda görev yapan sağlık personelimiz, devlet görevlilerimizin hayatını, hizmetlerimizle ?biz’ kolaylaştırıyoruz.” dedi.

İLGİLİ HABERLER