Teknoloji

Tumblr videoları GIF animasyonlarına benzer biçimde gösterecek

tumblr-241014

Tumblr hareketli görüntülere ev sahipliği yapmasıyla tanınsa da, bu görüntülerin büyük kısmını videolardan ziyade GIF animasyonları oluşturuyor. Bu durumun farkında olan Tumblr, masaüstünde ve mobil uygulamalarında video izleme deneyimini değiştiriyor. Mobil platformlarda videoları tıpkı bir GIF animasyonu gibi göstermeye hazırlanan şirket; Wi-Fi ağına bağlı olunması durumunda videoları sessiz biçimde otomatik olarak oynatmaya başlayacak ve videolar sürekli olarak başa saracak. Daha kısa sürede oynatmak amacıyla videoların daha düşük bir çözünürlükte oynatılabileceğini belirten Tumblr, videoların hangi formatta izlendiğinin bir önemi olmadığını vurguluyor.

Tumblr masaüstünde ise daha farklı bir yaklaşım uyguluyor. Kullanıcılarının GIF sevgisine müdahale etmek istemeyen sosyal ağ, web’de ikinci ekran benzeri bir deneyim oluşturmaya çalışıyor. Video otomatik olarak oynamaya devam edecek olsa da, kullanıcılar istedikleri takdirde videoyu Dashboard’larının yanına küçük bir ekran içinde yerleştirebilecek. Böylelikle Tumblr akışı içinde ilerlerken de videoyu izlemek mümkün olacak. Tumblr bu yeni dönemde yüksek çözünürlüklü videoları da desteklemeye başlıyor.

Söz konusu güncelleme basit bir özellik iyileştirmesi gibi gözükse de, Tumblr için daha büyük bir hikayenin başlangıcı olabilir. Gelişmiş bir video oynatıcısının Tumblr kullanıcıları tarafından en çok talep edilen özellik olduğunu söyleyen CEO David Karp, video paylaşımların oranının fotoğraf paylaşımlarının oranını ikiye katladığına dikkat çekti. Gelişmiş bir video oynatıcıyla bu oranın daha ileriye çekilebileceği belirtilirken; YouTube gibi diğer platformlardaki videoların siteye yerleştirilebilmesine rağmen, sitede en çok Tumblr’ın video oynatıcısının kullanıldığının altı çizildi.

Videoda alanı genişletmenin büyük fırsatlar getireceğini söyleyen Karp, mobil dünyada internet videoları için sunulan fırsatların son iki yılda ciddi bir sıçrama kaydettiğine dikkat çekti. Tumblr CEO’su amaçlarının insanlara yaratıcılıklarını ortaya koyabilecekleri geniş bir tuval sunmak olduğunu sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER