Teknoloji

TSMC’nin 28 nm ARM yongası 3.1 GHz hıza ulaştı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Donanım özelliklerinin çok önemli olmadığı, optimize edilmiş yazılım sayesinde donanımdan en iyisini almanın öne çıktığı bir dönemi yaşıyoruz. Ancak bu durum üreticilerin sınırları zorlamasına engel olmuyor. Yonga üreticisi TSMC’nin geliştirdiği 28 nm ARM tabanlı yongası 3.1 GHz’lik hıza ulaşmayı başardı. Çift Cortex A9 çekirdek içeren bu işlemcinin yüksek mobil performansı için geliştirildiği açık.

ARM’in yongasının 2 GHz civarında hızlara eriştiği söyleniyordu, ancak 3 GHz engelinin şimdiye kadar geçildiği görülmüş değildi. Aslına bakarsanız, bu kadar yüksek hız çok önemli sayılmaz. Qualcomm’un çift çekirdekli Snapdragon S4 yongalarının da gösterdiği gibi daha fazla çekirdek ve daha fazla hız her zaman en iyi performansı alacağınız anlamına gelmiyor. Yüksek saat frekanslarının aksine daha verimli bir mimari ve azaltılmış güç tüketimi sayesinde akıllı telefon ve tablet kullanımında fark yaratmak mümkün oluyor.

HTC’nin Türkiye’de piyasaya sürdüğü dört çekirdekli NVIDIA Tegra 3 yongalı One X‘in ABD’de çift çekirdekli Qualcomm Snapdragon işlemci barındıran One XL modeli satılıyor. Karşılaştığımız testler bu iki cihazın performansının aşağı yukarı aynı olduğunu gösteriyor. Bu, donanımda niceliğin, özellikle mobil arenada çok da önemli olmadığı şeklinde yorumlanabilir. Yine de, TSMC’nin başarısını yadsımamak gerekir. Günümüzün masaüstü işlemcilerinin eriştiği bir hıza mobil işlemcilerle erişmeyi başarmak gerçekten takdire şayan.

İlgili – Liliputing

İLGİLİ HABERLER