Teknoloji

TSMC Sony ile birlikte çip fabrikası kuracak

tsmc
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

TSMC, Sony ile birlikte 7 milyar dolar yatırım yaparak Japonya’da yeni bir çip fabrikası açacağını duyurdu. Bu fabrika, daha önce açıklandığı gibi, en yeni teknolojiler üzerine odaklanmayacak. Eski çiplerin üretimindeki darboğazın aşılmasına yardımcı olmayı isteyen iki şirket 22 ve 28 nm mimarisiyle üretim yapacak.

Yeni fabrika hakkındaki ilk açıklama bir süre önce TSMC CEO’su C.C. Wei tarafından yapılsa da, o dönemde şirketin direktörler kurulundan bir onay gelmemişti. Nikkei’nin haberine göre, kurul yeni bir iştirak üzerinden fabrikanın inşasına onay verdi.

Bu yeni iştirak Japan Advanced Semiconductor Manufacturing, Inc. (JASM) adını taşıyor. Sony’nin yarı iletken biriminin fabrika için 500 milyon dolarlık bir yatırım yapacağı ve bunun karşılığında JASM’ye kıyasla yüzde 20 daha az paya sahip olacağı belirtildi.

Fabrikanın üretime geçmesi içinse biraz beklemek gerekecek. İnşaatı 2022’de başlayacak olan fabrikada üretimin 2024’ün sonu itibarıyla başlaması planlanıyor. TSMC’nin Tayvan’da inşa edeceği diğer fabrikada ise hem 7 nm hem de 28 nm mimarisiyle üretim gerçekleştirilecek. Ancak bu fabrikanın inşaatı da 2024’ten önce başlamayacak.

Hem kendi başına hem de Sony ile birlikte yeni fabrikalar kuracak olan TSMC, 2023’e kadar çip üretimini artırmak adına 100 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor. Üretiminin büyük kısmını ana vatanı Tayvan’da gerçekleştiren şirket, Japonya’nın yanı sıra ABD’nin Arizona eyaletinde de büyük bir üretim tesisi kurmayı planlıyor. Bu fabrika için 12 milyar dolar harcanması öngörülüyor.

İLGİLİ HABERLER