Teknoloji

TSMC’nin kurucusu: Intel bizim gölgemizde kalmaya devam edecek

tsmc

TSMC‘nin kurucusu Morris Chang, çip pazarındaki rakiplerinden Intel hakkında iddialı açıklamalarda bulundu.Intel’in pazardaki teknolojik liderliği yakalayamayacağını söyleyen Chang, rakibi için “bizim gölgemizde kalacaklar” ifadesini kullandı.

Intel bir süre önce mevcut tüm PC çiplerinin Apple’ın kendi tasarımı olan Mac çiplerinin gerisinde olduğunu kabul etmişti. Ancak Intel CEO’su Pat Gelsinger, pek çok kez şirketinin er ya da geç Apple’ı yakalayacağını ve Apple’ın bir numaralı çip üreticisi TSMC’yi geride bırakacağını iddia etmişti.

Apple’ın Mac’lerde kendi işlemcisini kullanmaya başlamasının üstünden yaklaşık beş yıl geçmiş durumda. Geçen süre zarfında Intel’in Apple’ı yakalamak adına anlamlı bir adım attığını söylemek pek mümkün değil. Cupertino merkezli şirketin Intel’den vazgeçmesinde Mac’lerin çıkış takviminin Intel’in geliştirme sürecine bağımlılığından duyulan mutsuzluğun önemli bir rol oynadığı biliniyor. Buna rağmen, Intel’in işlemci geliştirme sürecini hızlandırmaması dikkat çekiyor.

Apple kendi çip tasarımlarını kullanmaya başladığında M serisi işlemcilerin Intel’in işlemcilerine karşı kurduğu üstünlüğün Intel’de de şaşkınlığa yol açtığı belirtilmişti. Şirketin bu duruma karşı nasıl reaksiyon vereceğini bilemediği de söylenebilir. Apple’ı bir “yaşam tarzı” markası olarak tanımlayan Intel, reklamlarında Apple ile dalga geçmiş, Apple Silicon işlemcileri geride bırakacak Arm işlemciler geliştireceğini ve günün birinde Apple’ın da yeniden Intel işlemcilerini kullanabileceğini iddia etmişti.

Intel CEO’su Gelsinger, son olarak geçtiğimiz ay verdiği bir röportajda 2024 itibarıyla Apple Silicon çipleri yaklayabileceğini öne sürmüştü. Ancak TSMC’nin kurucusu Morris Chang bunu ihtimal dahilinde görmüyor. Chang, Intel’in ABD hükümetinden kayda değer destek ve onay almasına rağmen, teknolojik liderlik, verim oranları ve rekabetçi fiyatlandırma gibi dökümhane operasyonlarının çeşitli yönlerini geliştirmeyi başaramadığı sürece şirketi için önemli bir tehdit oluşturmadığını belirtti. Chang’e göre, Intel Döküm Servisleri operasyonu başarılı olsa bile kendi şirketinin gerisinde kalmaya devam edecek.

TSMC’nin kurucusu dikensiz gül bahçesi beklemiyor

Yine de, tecrübeli yöneticinin tamamen dikensiz bir gül bahçesi beklemediğini belirtmek gerekiyor. Chang, diğer çip üreticileriyle artan rekabetin ve “jeopolitik gerilimlerin” şirketin şimdiye kadarki en zorlu dönemine girdiği anlamına geldiğini söyledi. “Jeopolitik gerilimler” hem Çin’in Tayvan’ı işgal ihtimalinin artması hem de ABD’de başka yerlerde ulusal güvenlik nedeniyle giderek yükselen milliyetçi politikalar için bir tür kod isim olarak değerlendirilebilir.

TSMC’nin kurucusu, şirketinin mevcut stratejisinin doğru olduğuna inanıyor. Şirket hâlihazırda daha küçük süreçlerle ilerleyerek teknoloji liderliğini korumayı amaçlıyor ve üretim kapasitesini artırmak için yoğun yatırım yapıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER