Teknoloji

TSMC kıtlık sürerken yonga fiyatlarını artırıyor

apple tsmc

Dünyanın en büyük yonga üreticisi olan TSMC; Apple, AMD, Nvidia, Qualcomm ve hatta bazı Intel ürünlerinin kullandığı işlemcilerin üretiminden sorumlu şirket olarak biliniyor. Son çıkan bir haber, TSMC’nin ürünlerin çok daha pahalı hale gelmek üzere olduğunu gösteriyor. The Wall Street Journal‘ın yeni bir haberine göre şirket, gelişmiş çiplerinin fiyatlarını yaklaşık yüzde 10 oranında, daha az gelişmiş ürünlerinin fiyatlarını ise yaklaşık yüzde 20 artırmayı planlıyor.

Yarı iletken tedariği, büyük teknoloji ve otomotiv şirketleri için giderek daha önemli bir unsur haline geldi, çünkü çipleri bulmak zor olmayı sürdürüyor. Telefonların, dizüstü bilgisayarların ve oyun konsollarının fiyatlarının belirlenmesinde, asıl malzeme listesinin ötesinde birçok faktör devreye giriyor. Bu nedenle işlemci ve yonga üstü sistem maliyetlerinde yüzde 10 ila 20’lik bir artış, tüketiciler için fiyatta benzer oranda bir artışla sonuçlanmayabilir.

Yine de, bir cihazdaki en önemli ve pahalı bileşenlerden birinin fiyatlarını yükseltmek, dünyanın en popüler cihazlarından bazılarında fiyat artışlarının olabileceği anlamına geliyor. Örneğin, iPhone 12’nin en pahalı üç parçasından ikisi, Qualcomm modemi ve A14 yonga üstü sistemdir. Bu tür bileşenlerin üreticisi TSMC’nin fiyatlarında yapacağı artış, sonuç olarak ürünlerin fiyatlarında da belirli oranda artışa neden olabilir.

Wall Street Journal’ın haberi, Apple’ın TSMC’nin fiyat artışlarından etkilenip etkilenmeyeceğini veya artan çip fiyatları doğrultusunda bu ek maliyetleri müşterilere aktarmayı seçip seçmeyeceğini belirtmiyor. Ancak TSMC, kelimenin tam anlamıyla, Apple’ın iPhone’ları, Mac’leri ve iPad’leri için A serisi ve M serisi çiplerini yapmak için ihtiyaç duyduğu ileri düzeyde ve hacimde çipler yapabilen dünyadaki tek tedarikçidir.

Buna ek olarak, Apple CEO’su Tim Cook, şirketin son kazanç raporu toplantısında, özellikle eski, daha az gelişmiş çipler için bu sonbaharda piyasaya çıkacak iPhone ve iPad ürünlerinde yarı iletken tedarik kısıtlamalarının olabileceği konusunda uyarmıştı.

İyi haber şu ki, artan fiyatlar kıtlığı kısmen tetikleyen talebin bir kısmını azaltarak TSMC için bazı arz sorunlarının hafifletilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca bu fiyat artışı TSMC’nin, ABD’nin Arizona eyaletindeki 12 milyar dolarlık üretim merkezi ve diğer projeler gibi planlara 2023’e kadar 100 milyar dolar harcamayı da içeren, kapasite artırma konusundaki iddialı yatırımları için ihtiyaç duyduğu parayı toplamaya devam etmesine yardımcı olacak. TSMC, en son üç aylık kazanç raporunda, kıtlıkların muhtemelen 2022’ye kadar uzayacağı konusunda daha önce uyarmıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER