Teknoloji

TSMC çip üretimini artırmak için kesenin ağzını açıyor

tsmc
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple ve Qualcomm gibi dev şirketler için çip üretimi yapan TSMC, üretim kapasitesini artırmak adına 2022’de 44 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor. Şirketin son finans raporunda 2022’deki sermaye harcamasının 40 ila 44 milyar dolar arasında olacağı belirtiliyor. Bu meblağ 2021’de 30 milyar dolar seviyesindeydi.

TSMC’den daha önce yapılan açıklamada 2023’ün sonuna kadar 100 milyar dolarlık bir yatırımın planlandığı belirtilmişti. Dolayısıyla planlanan harcamadaki artışın şaşırtıcı olmadığı söylenebilir. Ancak planlanan yatırım miktarının rekor kırması, TSMC’nin çiplere olan talebin azalmasını beklemediğini gösteriyor. Ancak bazı analizlerin özellikle akıllı telefon çipleri tarafında bir daralma öngördüğünü belirtmek gerekiyor.

TSMC’nin öngörüsünde otomobillerine ve yüksek performanslı çiplere ihtiyaç duyan fabrika ekipmanlarına olan talep artışı önemli bir rol oynuyor. Şirketin CEO’su CC Wei, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Sayı bakımından son pazardaki talepte bir düşüş söz konusu. Ancak çip kullanılan ekipmanlara olan talep de artıyor.”

TSMC, küresel çip krizinden bağımsız olarak talebin yüksek olmasını öngörüyor. Şirketin CEO’su Wei, krizin 2022’de sürmesi konusunda kesin bir ifade kullanmıyor. Çip üretim endüstrisinin yüzde 20 oranında büyümesini öngören şirket, kendi büyümesinin ise endüstri ortalamasının üstünde olmasını bekliyor. TSMC’nin gelirleri 2021’de yüzde 25 oranında artmıştı.

İLGİLİ HABERLER