Teknoloji

TSMC çip sıkıntısının 2022’de de sürmesini bekliyor

apple tsmc

2021’in üçüncü çeyreğine ait finans raporunu açıklayan TSMC, Japonya’da yeni bir fabrika açacağına dair haberleri doğruladı. Ancak şirketin raporunda dikkat çeken başka bir nokta daha bulunuyor. TSMC, uzun süredir devam eden çip tedariği sıkıntılarının 2022’de de sürmesini bekliyor.

Yeni fabrikanın eski teknolojilerle üretim yapması planlanıyor. TSMC’nin Apple, Nvidia, AMD ve Qualcomm gibi şirketler için burada çip üretimi gerçekleştirmesi beklenmiyor. Bu da fabrikada otomobillerde kullanılan hava yastığı veya emniyet kemeri çiplerinin ya da iPhone’un güç yönetimi çipinin üretileceği anlamına geliyor. Hâlihazırda en büyük sıkıntı bu tarz çiplerin tedariğinde yaşanıyor.

Yeni fabrikanın üretime başlaması için uzun bir süre beklemek gerekiyor. Üretimin başlangıcı için 2024’ün sonları işaret ediliyor. Fabrikayla ilgili planların hâlâ son halini almadığını söyleyen TSMC CEO’su C.C. Wei, şirketin yönetim kurulundan onay alınması gerektiğini dile getirdi.

TSMC daha önce de çip krizinin 2022 boyunca devam edebileceği uyarısında bulunmuştu. Wei o dönemde yaptığı açıklamada 2023 itibarıyla müşterilerine daha fazla kapasite sunmayı planladıklarını dile getirmişti. Intel CEO’su Pat Gelsinger de benzer kaygıları dillendirirken, AMD CEO’su Lisa Su 2022 için daha iyimser bir öngörüde bulunmuştu.

TSMC daha önce üretim kapasitesini artırmak için 2023’ün sonuna kadar 100 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıklamıştı. Bu paket Japonya fabrikasının yanı sıra ABD’nin Arizona eyaletinde kurulacak üretim tesisini de kapsıyor. Söz konusu tesis için 12 milyar dolar harcanacağı açıklanmıştı.

İLGİLİ HABERLER