Teknoloji

TSMC 28nm tabanlı yongaların üretimine başladı, müşteriler arasında AMD ve NVIDIA da var

Apple’ın işlemcilerini Samsung’un yerine üreteceği söylenen, ancak son gelişmelere göre bu planı suya düşmüşe benzeyen TSMC, 28 nm tabanlı yongalarının seri üretimine başladığını, hatta ürünlerin çoktan müşterilere ulaşmakta olduğunu belirtti. Buna rağmen şirket Apple’ın müşterileri arasında yer alıp almadığı konusunda renk vermedi. Bunun yerine TSMC’nin müşteri listesinde AMD, NVIDIA, Qualcomm ve Altera yer alıyor. AMD ve NVIDIA’nın 28 nm tabanlı silikonları yeni nesil grafik ürünlerinde kullanacağı belirtiliyor.

Qualcomm’un gelecek nesil Snapdragon S4 işlemcileri de TSMC’nin tesislerinde üretilen 28 nm tabanlı silikonlar kullanılarak geliştirilecek. TSMC elinde müşterilerin talebi doğrultusunda hazırlanmış 80’den fazla şablonun bulunduğunu, bunun 40 nm üretiminin iki katından fazlasına denk geldiğini belirtti. Ayrıca 28 nm’lik versiyonların 40 nm versiyonlara göre yüzde 45 oranında hız artışı sağladığını belirtti.

TSMC’nin 28 nm sürecini baz alarak ürettiği yonga setinin içinde 28HP (28 nm High Performance), 28HPL (28nm High Performance Low Power), 28LP (28 nm Low Power) ve 28HPM (28nm High Performance Mobile Computing) yer alıyor. Bunların içinden 28HP, 28HPL ve 28LP türlerinin seri üretimine başlanırken 28HPM’in de bu yıl sonuna kadar üretim hattına girmesi bekleniyor. Buna karşılık 28HPM’in de üretim versiyonuna ait tasarımı birçok mobil bilişim şirketine ürün tasarımı esnasında kullanmaları için gönderilmiş durumda.

İlgili – TSMC

İLGİLİ HABERLER