Teknoloji

Trump’ın WeChat yasağı Çin’de iPhone satışlarını etkileyebilir

iphone 11 pro max 12 apple

ABD Başkanı Donald Trump Apple’ın çok yüksek miktarlarda para kaybetmesine neden olabilir. Çünkü yakın zamanda ABD şirketlerinin WeChat’in sahibi olan Tencent ile ticari işlemler yapmasına yasak getirdi.

Apple ile ilgili tahmin ve analizleriyle tanıdığımız Ming-Chi Kuo, Trump’ın attığı adımlar nedeniyle Apple, 20 Eylül tarihinden sonra WeChat’i App Store’dan kaldırmak zorunda kalacak. Bu da Çin’de iPhone satışlarının yüzde 30’a varan oranlarda düşmesine neden olabilir. Bloomberg’de yayınlanan yeni bir haber ise işlerin Apple için daha da kötüye gidebileceğini işaret ediyor.

Çin’de gerçekleştirilen kapsamlı bir araştırma, Çinli iPhone kullanıcılarının yüzde 95’lik kısmının cihazlarında WeChat’in olmaması durumunda Apple’dan bir başka markaya geçebileceklerini ortaya koydu. Diğer bir deyişle, araştırma sonuçlarına göre 1.2 milyondan fazla iPhone kullanıcısı sırf WeChat için cihazlarını değiştirebilir.

“Donald Trump’ın geçen hafta ABD şirketlerinin WeChat ile iş yapmasını yasaklayan bir idari emir yayınlamasının ardından Çin’in dört bir yanındaki iPhone hayranları cihaza olan bağlılıklarını yeniden gözden geçiriyorlar [?]

?Twitter benzeri Weibo hizmetinde, tüketicilerden WeChat ve iPhone’ları arasında seçim yapmalarını isteyen bir anket, şimdiye kadar 1,2 milyondan fazla yanıt aldı ve katılımcıların yaklaşık %95’i cihazlarından vazgeçmeyi tercih edeceklerini söyledi. Hong Kong’da fintech’te çalışan ve aslen Xi’an’lı olan Sky Ding, “Yasak, birçok Çinli kullanıcıyı Apple’dan diğer markalara geçmeye zorlayacak çünkü WeChat bizim için gerçekten önemli” dedi.

WeChat’i mobil cihazındaki en önemli yazılımlardan biri olarak gören ve Hong Kong’da ikamet eden Kenny Ou, “Yasak, iPhone’ları pahalı ‘elektronik çöp kutusuna dönüştürmekle tehdit ediyor.

“WeChat sadece bir mesajlaşma hizmeti değil: Temelde bütün bir işletim sistemidir [?] Ortalama bir Çinli telefonunu alır ve hemen WeChat’i açar. Yaptıkları hemen hemen her şey bu tek uygulama içinde oluyor. “ 

Söz konusu yasak sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde mi yoksa tüm dünya genelinde mi geçerli olacak, bu bilinmiyor. Eğer Çin de etkilenirse, Çinli iPhone kullanıcıları yeni iPhone modellerine ilgi göstermeyebilir ve en sonunda Android cihazlarına geçiş yapabilirler. Çünkü WeChat, Çin’deki en önemli uygulama. Üstelik bu uygulama sadece bir sohbet uygulamasından öteye giderek kullanıcılarına ödeme, e-ticaret, haber okuma, üretkenlik ve benzeri imkanları da sunuyor.

?Apple, bu hafta WeChat’i platformlarında yasaklamanın sonuçları konusunda Trump yönetimini uyaran bir düzineden fazla ABD şirketinden biri. Uyarı, salı günü bir konferans görüşmesi sırasında verildi.

“Disney, Ford, Intel, Morgan Stanley, UPS ve Walmart da Beyaz Saray’a ABD şirketlerinin sonuçlarının ciddi olabileceğini bildirenler arasındaydı.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER