EğlenceManşetler

TRT Arşiv ile TRT’nin unutulmaz programlarını yeniden hatırlayın

trt arsivTürkiye Radyo ve Televizyon Kurumu ya da herkesin aşina olduğu kısaltmasıyla TRT’nin elinde devasa olarak nitelenebilecek bir arşiv bulunuyor. Uzun bir zaman dilimini kapsayan, kıymetli görüntüler ve programlar barındıran bu arşivin içeriğin giderek önem kazandığı internet çağında kapalı kapılar ardında kalması, TRT’yi eleştirilere maruz bırakmıştı. Geçtiğimiz yıl itibarıyla bu eleştirilere son vermek için harekete geçen kurum, arşivini internet ortamına taşıyacağını duyurmuştu. Bu doğrultuda ilk olarak sosyal medyada TRT Arşiv hesapları oluşturulmuş ve söz konusu hesaplardan küçük paylaşımlar gerçekleştirilmişti. Arşiv açılımının asıl büyük hamlesi ise bugün itibarıyla TRT Arşiv internet sitesinin faaliyete geçmesiyle gerçekleşti.

Sitede henüz kurumun arşivinin tamamına erişmek mümkün değil. Arşivin büyüklüğü göz önüne alınınca bu durumu anlayışla karşılamak gerekiyor. Ancak akıllarda yer etmiş pek çok program ve diziyi site üzerinden hatırlamak mümkün oluyor. Bu program ve dizilere Türkiye’ye damgasını vurmuş kişi ve olaylara ait görüntüler de eşlik ediyor.

trt-arsiv-310317-6Diziler kategorisinde tek kanallı dönemin en sevilen işlerinden bazıları ziyaretçilerin karşısına çıkıyor. Türkiye’nin ilk komedi dizisi olarak nitelenebilecek Kaynanalar, daha sonrasında modern versiyonları da çekilen Aşk-ı Memnu, Yaprak Dökümü ve Çalıkuşu gibi edebiyat klasiklerini arşivde izlemek mümkün oluyor. Bu noktada gözler 80’lerin sonuna ve 90’ların başında büyük ilgiyle izlenen Bizimkiler’i arıyor. Uzun vadede Bizimkiler’in de siteye eklenmesi pek çok kişiyi sevindirecektir.

Program kategorisinde de oldukça renkli içerikler yer alıyor. Mehmet Ali Birand’ın haber programcılığında yeni bir dönem açan programı 32. Gün ve Reha Muhtar’a şöhretin kapılarını aralayan Ateş Hattı, arşivdeki programlar arasında yer alıyor. Hababam Sınıfı’nın Hafize Ana’sı Adile Naşit’in çocuklara masal anlattığı “Uykudan Önce”nin bölümleri de arşivde bulunuyor. Uykudan Önce’nin Ergün Uçucu ve Derya Baykal tarafından sunulan bölümlerine de arşivden erişilebiliyor.

trt-arsiv-310317-5Yayınlandıkları dönemde izleyen herkesi ekran başında kahkahaya boğan “Zeki Metin’ce” ve “Olacak O Kadar” gibi komedi klasikleri de arşivin mevcut katalogunda yer alıyor.

trt-arsiv-310317-3TRT Arşiv internet sitesinde kataloglara erişim için kullanıcılara diziler ve programlar dışında da çeşitli kategoriler sunuluyor. Kişiler bölümü altında Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Celal Bayar, Cevdet Sunay, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit ve Turgut Özal gibi önemli devlet ve siyaset adamlarının görüntüleri yer alıyor.

trt-arsiv-310317-4Zaman kategorisinde arşivdeki içerikler 1919’dan 2016’ya kadar yıllara ayrılmış biçimde listeleniyor. Yer kategorisinde içerikler Türkiye’deki şehirlere göre düzenlenmiş biçimde ziyaretçilerin karşısına çıkıyor. Olay kategorisinde ise içerikler tahmin edilebileceği üzere önemli olaylara göre gruplanıyor. I. Dünya Savaşı, Erzurum Kongresi, Kurtuluş Savaşı, Atatürk İnkılapları, 12 Mart Muhtırası, Kıbrıs Barış Harekatı, I. Körfez Savaşı gibi önemli olaylara ait görüntüler bu sekmede izlenebiliyor.

TRT Arşiv özel videoları da ziyaretçilerine ulaştırıyor

TRT Arşiv’in özel videolar bölümünde de ilginç içerikler yer alıyor. 1991’de oynanan Beşiktaş-Fenerbahçe derbisinin özeti, ünlü sanatçılar Zeki Müren, Cem Karaca, Aşık Veysel gibi isimler için hazırlanan özel videolar bu bölümde yer alıyor.

trt-arsiv-310317-2TRT Arşiv sitesindeki videoların görüntü ve ses kalitesi oldukça iyi. Bu da internet ortamına aktarılmadan önce videolar üzerinde bir işlem yapılmış olması ihtimalini artırıyor. Video sayfalarında kullanıcılara benzer videolar da öneriliyor.

trt-arsiv-310317-7TRT Arşiv internet sitesinin açılmasıyla birlikte nostalji tutkunlarının uzun süre önce tuttukları bir dileğin kabul olduğu söylenebilir. Geniş arşivden yeni içerikler eklendikçe siteye olan ilginin de canlı kalması muhtemel görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER