Ulaşım

Travis Kalanick Uber CEO’luğundan istifa etti

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

travis kalanick uberTravis Kalanick Uber CEO’luğundan ayrıldığını açıkladı. Son zamanlarda adı sıklıkla tartışma ve skandallarla gündeme gelen özel ulaşım servisinin CEO’su, kısa bir süre önce annesini kaybettiği için geçtiğimiz hafta süresiz izne ayrılmıştı.

The New York Times’ın haberine göre, Kalanick’in istifasında bir grup önemli Uber yatırımcısının talebi etkili oldu. Kalanick’in talebi saatler süren görüşmelerin sonunda kabul ettiği belirtildi. CEO’luğu bırakmasına rağmen yönetim kurulundan ayrılmayacak olan Kalanick, şirketin oy hakkına sahip hisselerinin çoğunluğunun kontrolünü elinde bulunduruyor.

İstifasının ardından The New York Times’a konuşan Kalanick, şu ifadeleri kullandı: “Uber’i dünyadaki her şeyden daha fazla seviyorum. Özel hayatımdaki bu zorlu dönemde yatırımcılardan gelen talebi kabul ederek görevi bırakıyorum. Böylelikle başka bir kavgayla dikkatimi dağıtmak yerine yeniden inşa etmeye dönebilirim.”

Şirketin yönetim kurulundan yapılan açıklamada ise Kalanick için önceliğin daima Uber’de olduğuna dikkat çekildi. İstifayı “cesur karar” olarak değerlendiren yönetim kurulu, bunun Kalanick’in Uber’e olan sevgisinin ve bağlılığının bir göstergesi olduğunu belirtti. Açıklamada Kalanick’in geri çekilerek hem kendisine yaşadığı acılardan sonra iyileşme alanı açtığı hem de Uber’e tarihinde yeni bir dönemi başlatma imkanı verdiği belirtildi. Kalanick’in yönetim kurulundaki görevine devam edeceği de hatırlatıldı.

Uber 2017’de “skandal” olarak nitelenebilecek olaylar yaşadı. Önce cinsel taciz iddialarıyla karşı karşıya kalan şirket, daha sonra Kalanick’in bir sürücüyle tartıştığı görüntülerin ortaya çıkmasıyla sarsılmıştı. Bir yandan da Google’ın sürücüsüz otomobil girişimi Waymo tarafından fikri mülkiyet hırsızlığıyla suçlanan Uber’de geride kalan aylarda pek çok üst düzey isimle yollar ayrılmıştı.

Travis Kalanick Uber yolculuğuna 2009’da başlamıştı

Travis Kalanick’in ismi, 2009’da kurduğu Uber ile neredeyse eş anlamlı hâle gelmişti. Şirketin atılgan ve agresif stratejileri, Kalanick’in savaşçı yapısının göstergesi olarak nitelenmişti. Bu stratejiler Uber’in kısa süre içinde bir ulaşım devine dönüşmesini sağlasa da, şirketi tartışmaların göbeğine de çekmişti. Kalanick’in CEO’luktan ayrılmasının ardından yerine gelecek ismin şirketin kültürüne ve stratejisine nasıl yaklaşacağı merak ediliyor.

İLGİLİ HABERLER