Teknoloji

Toyota’nın yeni robotu insanların hareketlerini tekrarlayabiliyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Toyota T-HR3 adını verdiği üçüncü nesil insansı robotunu gözler önüne çıkardı. Operatörüyle eş zamanlanabilen robot, operatörü tarafından yapılan hareketleri tekrarlayabiliyor. Operatör ve robot arasındaki bağlantı veri eldivenleri ve HTC Vive VR başlığı sayesinde kuruluyor. Operatör, kameralar yardımıyla robotun bakış açısını görebiliyor.

1.54 metre uzunluğundaki T-HR3’ün ağırlığı ise 75 kilogram. Toyota’dan yapılan açıklamaya göre; robotun insanlara evlerinde, sağlık tesislerinde, inşaatlarda, felaket bölgelerinde ve hatta uzayda yardım etmesi amaçlanıyor.

Operatör robotun tüm vücudunu Master Manevra Sistemi (MMS) adını taşıyan bir teknolojiyle kontrol edebiliyor. Operatörün sandalyesinde 16 torkluk bir servo motoru bulunuyor. Sandalyenin ayak kısmında ise hareket ve güç sensörleri yer alıyor. Robotun eklem noktalarında ise 29 torkluk servo motorlar bulunuyor.

Operatör hareket ettiğinde MMS robotun üzerindeki 29 vücut parçasına sinyal yolluyor. Operatör yana doğru hareket ederek veya yerinde yürüyormuş gibi yaparak robotun ileriye doğru yürümesini sağlıyor. T-HR3 denge kontrolü sayesinde bir şeye çarpsa bile dengesini muhafaza ederek ayakta kalabiliyor. Robotun gücü de kontrol edilebiliyor.

toyota t-hr3

Toyota T-HR3 Uluslararası Robot Fuarı’nda sergilenecek

Toyota T-HR3, ilk olarak 29 Kasım ve 2 Aralık tarihleri arasında Japonya’nın başkenti Tokyo’da gerçekleştirilecek Uluslararası Robot Fuarı’nda yeteneklerini insanların karşısında gösterecek.

İLGİLİ HABERLER