Ulaşım

Toyota yeni teknolojisiyle elektrikli otomobillerin menzilini 1000 kilometreye çıkarmayı hedefliyor

toyota elektrikli otomobil

Elektrikli otomobillerin tek bir şarjla gidebileceği mesafe yıllar içinde istikrarlı şekilde artmış durumda. Mercedes, BMW ve Tesla gibi markaların en gelişmiş seçeneklerinin sunduğu maksimum menzil 563 kilometreyi geçmiş durumda. Hibrit motorlu otomobil denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Toyota, elektrikli otomobillerin menzilini daha da yukarıya taşımayı hedefliyor. Toyota elektrikli otomobillerin yeni teknolojisi sayesinde tek şarjla 1000 kilometre yol gidebileceğini belirtiyor.

Japon otomotiv devi, bu hedefi “yeni nesil bataryaların ve sonik teknolojisinin entegrasyonu” ile gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Şirket, 2026’da tamamen elektrikli bir otomobil filosunu yollara çıkarmayı planlıyor. Şirketin mevcut elektrikli otomobili bZ4X, tek şarjla 435 kilometre yol gidebiliyor ve yurt dışında 42 bin dolardan başlayan fiyatlarla satılıyor. Toyota aynı dönemde lüks markası Lexus’un çatısı altında “yeni nesil” bir elektrikli otomobili piyasaya sürmek için de çalışmalarına devam ediyor.

Şirket ilk olarak 2016 yılında “geleceğe yönelik alanlara aktif olarak yatırım yapmaya” başladı ve mart ayı itibarıyla Ar-Ge personelinin ve harcamalarının yaklaşık yarısını İleri Geliştirme çalışmasına kaydırdı. Toyota, mayıs ayında bataryalı elektrikli otomobil teknolojisini yenilemek için özel olarak tasarlanmış bir alan olan BEV Factory’yi hayata geçirdi.

Toyota elektrikli otomobil üretiminde Tesla’nın yaklaşımını benimsedi

Toyota elektrikli otomobil üretiminde, ilk olarak Tesla tarafından kullanılan “giga döküm” yaklaşımını benimsedi. Söz konusu yaklaşım kapsamında daha büyük araba parçaları oluşturmak için yüksek basınçlı alüminyum döküm makineleri kullanılıyor. Şirketin üretim maliyetlerini düşüreceğini belirttiği bu yaklaşım kapsamında otomobilin gövdesi sadece üç parça olarak üretilecek.

İLGİLİ HABERLER