Ulaşım

Toyota elektrikli otomobil stratejisinde değişiklik planlıyor

toyota elektrikli otomobil

Toyota elektrikli otomobil pazarına yönelik dönüşüm stratejisini bir süre önce duyurmuştu. Ancak gelen son haberler, şirketin süreci yeniden başa sarmış olabileceğini gösteriyor. Reuters’in haberine göre, Toyota içindeki bir grup mevcut e-TNGA elektrikli otomobil platformunu geliştirmek veya yeni bir elektrikli otomobil mimarisi geliştirmek için çalışıyor.

e-TNGA platformu mevcut elektrikli SUV Modeli Toyota bZ4X modelinde kullanılmıştı. 2023’te çıkacak olan Lexus RZ 450e’nin de bu platformla kullanıcıların karşısına çıkması planlanıyor.

Yapılacak değişikliklerle ilgili şirket içi değerlendirmelerin sürdüğü belirtilirken, Toyota’nın diğer elektrikli otomobil projelerini de askıya aldığı söyleniyor. Bu projeler arasında FJ Cruiser’dan hareketle hazırlanan kompakt bir elektrikli model ve Toyota Crown hibrit sedan da bulunuyor.

Mevcut strateji çerçevesinde 2030’a kadar 30 elektrikli modelin yollara çıkması hedefleniyordu. Şirket pil teknolojileri ve üretimi için de 17.6 milyar dolarlık bir yatırım paketi oluşturulmuştu.

Gelen haberlere göre, Toyota elektrikli otomobil üretiminde hız kazanabilmiş değil. Şirketin rakiplerine kıyasla yavaş kalmasına ek olarak, rakiplerinden daha yüksek maliyetle üretim yaptığı da konuşulanlar arasında yer alıyor. Japon otomotiv devi, Prius ile hibrit döneminin öncülerinden biri olsa da, değişen ve dönüşen teknolojisinin geride kalmışa benziyor. Şirketin bu süreçte ABD’de elektrikli otomobil dönüşümünü yavaşlatmak için lobi faaliyetlerinde bulunduğu iddiası da gündeme gelmişti. Tüm süreci yeniden başlatmanın elektrikli otomobil pazarındaki rekabette Toyota’ya neler getireceğini görmek için biraz sabretmek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER