Teknoloji

Apple Touch ID ile Mac kilidinin açılmasına izin verebilir

touch id macApple’ın Mac bilgisayarların kilidinin iPhone’un parmak izi tarayıcısı üzerinden açılmasını mümkün kılacak bir OS X özelliği üzerinde çalıştığı söyleniyor. MacRumors sitesinde yer alan habere göre, şirketin bu özelliği önümüzdeki ay düzenlenecek WWDC 2016’da duyurması ve sonbaharda yeni OS X sürümüyle kullanıma sunması muhtemel gözüküyor. Özelliğin Bluetooth LE üzerine kurulu olacağı ve Apple Watch ekran kilidinin de iPhone ekran kilidiyle birlikte açılabilmesine benzer biçimde işleyeceği konuşuluyor.

Bu özellik akıllara Knock isimli Mac uygulamasını getiriyor. Knock da kullanıcıların telefon veya Apple Watch üzerinden Mac kilidini açmasını mümkün kılıyor. Uygulamanın bilgisayara yüklenmesinin ve şifrenin bilgisayara girilmesinin ardından hem telefon hem de saat ekranı üzerinden bilgisayar kilidi açılabiliyor.

Ancak Apple’ın sunmayı planladığı çözümün biraz daha modern ve pratik olduğunu söylemek gerekiyor. Ekstra uygulama yükleme ihtiyacını ortadan kaldırmayı planlayan Apple’ın özelliğin aktivasyonunu iPhone veya Apple Watch’un kontrol paneli üzerinden yapması bekleniyor. Bu tarz bir özelliği kullanıma sunmak, Apple’ı Mac bilgisayarlara biyometrik doğrulama araçları yerleştirme zahmetinden de kurtaracak gibi gözüküyor. Touch ID Mac kilidini de açarak Apple’ın sırtından önemli bir yük alacağa benziyor.

MacRumors söz konusu kilit açma özelliğinin web tarayıcıları için Apple Pay entegrasyonunu da hayata geçirebileceğini belirtiyor. Apple Pay tarayıcı entegrasyonu da OS X 10.12 ile gelmesi beklenen özellikler arasında sayılıyor. Böylelikle web üzerinden yapılan alışverişlerin bedellerinin Touch ID üzerinden gerçekleştirilecek doğrulama ile Apple Pay aracılığıyla ödenmesi mümkün hâle geliyor. Yeni OS X sürümünün Mac’e getireceklerinden birisinin de Siri olacağı söyleniyor.

İLGİLİ HABERLER