Teknoloji

Google casuslukla suçlanan uygulamayı Play Store’dan ikinci kez çıkardı

totok google play

Birleşik Arap Emirlikleri tarafından casusluk amacıyla kullanıldığı iddia edilen sohbet uygulaması ToTok, Google tarafından ikinci defa Play Store‘dan çıkarıldı. Uygulama geçtiğimiz aralık ayında hem Apple App Store’dan hem de Google Play Store’dan kaldırılmıştı.

ToTok’un Google Play Store’a dönüşü fazla zaman almamıştı. Uygulama, geçtiğimiz ay içinde sessiz sedasız yeniden Play Store’a eklenmişti. App Store cephesinde ise bir değişiklik olmamıştı.

Ancak ToTok’un Google Play Store’daki ikinci dönemi pek uzun olmadı. 9to5Google sitesi ToTok’un gidişinin farkına varan ilk platform olurken, Google da The Verge sitesine gönderdiği bir açıklamayla durumu doğruladı. Şirket, bu kararın neden alındığı konusunda ise bilgi vermedi. Ancak ToTok’un ilk seferde mağaza politikalarını ihlâl nedeniyle Google Play Store’dan çıkarıldığı The New York Times’ın haberiyle belirtilmişti.

“Hızlı, ücretsiz, güvenli mesajlaşma ve görüşme” vadeden ToTok, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer Orta Doğu ülkelerinde milyonlarca kişi tarafından indirilmişti. Uygulama, aralık ayında App Store ve Google Play Store’dan çıkarılmadan önce ABD’de de en çok indirilen sosyal uygulamalar arasına girmeyi başarmıştı. The New York Times’ın kapsamlı incelemesi, ToTok’un Birleşik Arap Emirlikleri tarafından casusluk amacıyla kullanıldığını göstermişti.

ToTok, aralık ayında Apple App Store ve Google Play Store’dan çıkarılmasının ardından yaptığı açıklamada casusluk iddiasını “kötü dedikodu” olarak tanımlamıştı. Şirket, kullanıcıların gizliliklerine saygı duymakla ve güvenliklerini sağlamakla yetinmediğini ve verilerin paylaşımı konusunda da kontrolü tamamen kullanıcılara bıraktığını belirtmişti.

İLGİLİ HABERLER