Teknoloji

Toshiba’nın çekilmiş fotoğraflarda yeniden odaklamaya izin veren Lytro tarzı kamera modülü 2013’te çıkacak

Toshiba akıllı telefon ve tabletler ile çekilen fotoğrafların yeniden odaklanmasına olanak sağlayacak Lytro tarzı kamera modülünün hazırlığını yapıyor. Bu modülün barındırdığı karmaşık lens yapısı veri açısından fazlasıyla yoğun ve ayarlanabilir görüntülerin oluşturulmasına izin verecek. 2013’ün sonunda piyasaya çıkacak ürünlerde yer alması beklenen bu lens tek bir çekimde 500 bin fotoğraf işleme yeteneğine sahip. Buna izin verense sensörün önünde yer alan belirli sayıdaki lens, her bir çekimle birlikte biraz daha farklı lens ayarlarıyla çekim yapılıyor.

Sonuç olarak ortaya çıkan görüntü de bu 500 bin farklı odak ayarıyla yapılmış çekimlerin birleştirilmiş hâli oluyor. Kullanıcı çekimden sonra karenin hangi bölümünün net hangi bölümünün ise bulanık olacağını seçebiliyor. Toshiba bu kamera modülünün video çekimlerinde de kullanılabileceğini ve yine hangi nesnenin odakta tutulacağı konusunda mükemmel bir esneklik sunacağının altını çizdi.

Üstelik, modül kare içindeki farklı nesnelerin arasındaki uzaklığı tam doğrulukla ölçebildiği için, çekilmiş fotoğraflar üzerinde bazı renk düzenlemeleri de yapılabiliyor. Örneğin kamera nesneyi ön planda tutarken arka planı alternatif bir manzarayla değiştirebiliyor, halbuki bu yöntemin inandırıcı olması için genellikle çekim sonrasında bazı efektleri uygulamak gerekirdi.

0.03 mm.’lik çapa sahip olan lensler 5 x 7 mm boyutundaki bir sensörün önüne sıralanıyor. Kamera modülünün kendisiyse 1 santimetrekarelik bir alana sahip. Toshiba’nın bu modülü tablet ve akıllı telefon üreticilerine pazarlaması bekleniyor. Ayrıca Google Glass gibi bazı farklı aksesuarlarda da bu kamera modülünü görmek mümkün olabilir. Modülün normal bir kamera modülüne göre ne kadar farklı oranda bir fiyata sahip olduğu veya çekilen fotoğrafların nihai çözünürlüğü hakkındaysa herhangi bir bilgi yok.

İlgili >> Engadget

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER