Teknoloji

Toshiba dizüstü bilgisayar işinden tamamen çekildi

toshiba dizüstü bilgisayar

Toshiba geride kalan hafta içinde dizüstü bilgisayar işinden tamamen çıktı. Şirket, PC işlerinde kalan azınlık hissesini Sharp’a aktararak 35 yıllık macerasını sonlandırmış oldu.

İki yıl önce Toshiba, PC işlerinin yüzde 80.1’lik hissesini 36 milyon dolar karşılığında Sharp’a satmıştı. Sharp da bu birimi Dynabook olarak yeniden adlandırmıştı. Sharp, kalan yüzde 19.1’lik hisseyi almak için haziran ayında var olan hakkını kullandı. Toshiba da 4 Ağustos tarihinde yayınladığı duyuruyla birlikte satış anlaşmasının tamamlandığını kaydetti.

Toshiba’nın konuyla ilgili açıklamasında, “Bu transferin bir sonucu olarak, Dynabook, Sharp’ın yüzde yüz iştiraki haline geldi.” ifadesi yer aldı.

Şirket ilk dizüstü bilgisayarını 1985 yılında üretmişti. T1100 modelinin yeniden şarj edilebilir dahili pili, 3.5 inç disket sürücüsü ve 256K belleği bulunuyordu. ComputerWorld‘ün T1100’ün 20’nci yılı şerefine yayınladığı bir yazıda Toshiba yöneticilerinin taşınabilir bilgisayarla ilgili bazı tereddütler taşıdığı belirtiliyor. Ama en sonunda bu ürün piyasaya çıkmış ve T1100 o zamanlar 2000 dolar gibi bir fiyattan satılmıştı.

1990’larda ve 2000’lerin başlarında Toshiba önde gelen PC üreticilerinden bir tanesiydi. Ancak daha fazla oyuncunun pazara girmesiyle birlikte sunacak fazla ayırt edici özellik de kalmadı. Bu nedenle Toshiba’nın popülaritesi de azaldı. Hisse senetlerini Sharp’a sattığı zaman Toshiba’nın PC pazarındaki payı iyice azalmıştı. Şirket 2011 yılında 17.7 milyon PC satışıyla en yüksek seviyesine ulaşmıştı. 2017’de ise bu değer 1.4 milyon dolara inmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER