Teknoloji

Tor gizli internet deneyimini Android’e getiriyor

tor android
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Tor Browser; VPN’i ve diğer tarayıcıların gizli modlarını yeterli bulmayan, daha yüksek seviyede gizlilik isteyenlerin yararlandığı ilk mecralar arasında yer alıyor. Bir süredir beta testleri devam eden tarayıcının Android versiyonunun tam sürümü sonunda hazır hâle geldi. Tor Android cihaz sahiplerine ekstra işlemlere gerek kalmadan gizli bir internet deneyimi yaşama imkanını sağlıyor.

Şirket tarafından konuyla ilgili olarak yayınlanan blog yazısında şu ifadeler yer alıyor: “Mobil internet kullanımı tüm dünyada giderek artıyor. Pek çok insan için internete erişimin yolu sadece mobil tarayıcılardan geçiyor. Burada da kullanıcıları yoğun bir gözetim faaliyeti ve sansür bekliyor. Biz de bu durumdan şikayet eden kullanıcılara ulaşmayı hedefliyoruz.”

Tor Browser’ın temelinde Firefox bulunuyor. Dolayısıyla sekmeli gezinme gibi kolaylıklardan Tor’da da yararlanılabiliyor. Ancak tarayıcı doğrudan internet sitelerine bağlanmıyor. Şifrelenmiş sunuculardan oluşan bir ağdan yararlanan Tor, talepleri ara bağlantılar arasında dolaştırarak IP adresini ve kimliği gizleyebiliyor. Daha önce Orbot veya Orfox uygulamalarını kullanarak Tor’a mobil cihazlar üzerinden erişilebiliyordu.

Tor Browser sayesinde aktivist ve gazeteciler, devletin gözetiminden kaçabiliyor. Buna ek olarak, reklam şirketlerinden ve coğrafi engellerden sakınmak da Tor gibi tarayıcılar sayesinde kolaylaşıyor. Ancak Tor’un yasadışı aktiviteleri gizlemek için de kullanılabildiğini unutmamak gerekiyor.

Tor Android uygulaması son şeklini alsa da, uygulamanın iOS versiyonunun çıkması gibi bir ihtimal henüz bulunmuyor. Tor’dan verilen bilgiye göre, bu durumun temelinde Apple’ın engeli bulunuyor. iPhone ve iPad üzerinde gizli bir internet deneyimi yaşamak isteyenler içinse Tor onaylı Onion Browser gibi bir seçenek mevcut.

İLGİLİ HABERLER